HOME | nieuws | Honderd procent schoon & veilig

Honderd procent schoon & veilig

Grootschalige bouw & infra renovatie drinkwaterzuivering Weesperkarspel

Gepubliceerd op

Renoveren onder omstandigheden waarbij het in de eerste plaats draait om hygiëne, veiligheid en continuïteit van het productieproces en pas daarna om het bouwen: dan moet bij de aannemer absoluut de knop om. “Je moet op een compleet andere manier kijken naar mogelijke risico’s van doodgewone werkzaamheden.”

Dat Waternet geen enkele concessie doet aan de veiligheid, betrouwbaarheid én continuïteit van het productieproces op de drinkwaterproductielocaties die samen heel Amsterdam en omgeving van schoon drinkwater voorzien, is op zich geen verrassing. “De veiligheid op en om de locaties is cruciaal: we willen geen ongeoorloofde toegang van mensen. Iedereen in Nederland moet op ons product kunnen vertrouwen. We willen verder ook geen verontreinigingen via lucht, water of plaatselijke fauna. Stof, regen en vliegen of vogels mogen het waterzuiveringsproces niet verstoren”, legt Rinus Pelgrum van Waternet uit.

OP TWEE LOCATIES

Bij twee drinkwaterproductielocaties van Waternet voert K_Dekker de komende jaren grootschalige renovatiewerkzaamheden uit. “We vervangen bij een aantal gebouwen onder meer gevels, dakbedekking en dakisolatie en renoveren een aantal monumentale gebouwen van de zandfilters. Ook optimaliseren we waar nodig de terreininrichting. Doel van de grootschalige bouwkundige renovatie is om ervoor te zorgen dat er de komende dertig jaar geen grote onderhoudswerkzaamheden aan de gebouwen uitgevoerd moeten worden”, vertelt Jelmer van Woesik, bedrijfsleider bij K_Dekker.

Bij de demontage van de gevels komt stof vrij, zoveel is zeker. Hoe zorg je dat je dan toch kunt voldoen aan de strenge hygiënische eisen? Waternet en K_Dekker ontwikkelden gezamenlijk een plan van aanpak. Ze bouwden eerst een proefopstelling om aan te tonen dat de aanpak met tijdelijke wanden echt aan de eisen voldeed en wind- en waterdicht waren. Maar zulke omstandigheden vragen niet alleen om een technisch slim uitgedachte renovatie. Het is ook een must om transparant en helder te communiceren. “Waternet verwacht van álle betrokkenen, van timmerman tot aan leverancier, dat ze het grote plaatje zien en het belang van alle maatregelen onderschrijven. Elke dag weer”, zegt Rinus Pelgrum.

CONTINU OP CURSUS

Elke medewerker volgt verplicht een cursus hygiënisch werken. “Er is een duidelijk protocol met hoe te werken, materiaal schoon te maken en te desinfecteren, hoe de bouwplaats ingericht moet zijn en wat je moet doen als er toch iets misgaat”, vertelt Rinus Pelgrum. Zeker dat laatste is cruciaal: niet melden van een fout kan gigantische gevolgen hebben voor de drinkwaterproductie. Waternet heeft een fulltime hygiënetoezichthouder aangesteld, en ook namens K_Dekker controleert een verantwoordelijke periodiek of de hygiënemaatregelen goed worden nageleefd en waar het mogelijk beter kan. “Het is een continu leerproces, een kwestie van voortdurend de vinger aan de pols houden. En daarin werken Waternet en K_Dekker nu goed samen. Veel toezicht is nodig, absoluut, maar heel veel gaat ook gewoon goed”, zegt Rinus Pelgrum.

De renovatiewerkzaamheden op een locatie zijn al gestart in oktober 2019, medio 2020 begint K_Dekker met de renovatie van het gebouw en de nieuwe terreininrichting op de andere Waternetlocatie – met de voorbereidende werkzaamheden is daar wel al een begin gemaakt.

OOK IN KATWIJK

Voor drinkwaterproductiebedrijf Dunea in Katwijk gaat K_Dekker een nieuwe spoelwaterinstallatie bouwen; een uitbreiding van de bestaande installatie. Tegelijkertijd wordt het monumentale filtergebouw in ere hersteld en wordt er een nieuwe spoelwaterinstallatie aangebracht in een zogenaamde doos-in-doosconstructie. “Ook hier geldt dat de drinkwaterproductie geen hinder mag ondervinden van het werk en dat er dus volgens strenge hygiënemaatregelen gewerkt wordt”, vertelt Jelmer van Woesik. De jarenlange ervaring van K_Dekker met vergelijkbare projecten kan ook bij dit project toegepast worden. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.

PROJECTINFORMATIE

Grootschalige bouw & infra renovatie drinkwaterzuivering Weesperkarspel

Amsterdam

De gebouwen op het drinkwaterproductieterrein van Waternet in Weesperkarspel stammen uit de jaren ’70. Alle gevels, dakbedekking en dakisolatie waren dringend aan vervanging toe. Bouwtechnisch gezien niet zo spannend. Maar werken op een drinkwaterproductielocatie dat tijdens de renovatie in bedrijf moet blijven vereist strenge hygiënemaatregelen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.