HOME | nieuws | Samen iets neerzetten

Samen iets neerzetten

Nieuwbouw Woonboerderij

Gepubliceerd op

In vergelijking met bouwen volgens een bestek is er bij bouwen in bouwteam vooraf nog heel erg veel onbekend. Dat kun je kwalificeren als nadeel. Toch biedt werken in bouwteam de opdrachtgever meerwaarde. “Op voorwaarde dat de bouwer het proces goed aanpakt. Dus: samen met de andere bouwpartners en de opdrachtgever het plan optimaliseren, alle afspraken op papier zetten, de regie houden en steeds finetunen.”

Aan het woord is Jan Rus, bouwkundig adviseur. Hij handelt in opdracht van de bewoners van een nieuwbouw woonboerderij met alle comfort en een energielabel van nu. K_Dekker was na een eerste selectie gekozen op prijs en techniek. Het bouwen gebeurt in bouwteam. En dat loopt perfect, vinden alle betrokkenen bij dit bouwproject in Heiloo.

“Werken in bouwteam is samenwerken zoals je dat het liefste ziet”, zegt werkvoorbereider Rick Vredenburg van K_Dekker. “Doordat je nauw overleg hebt met de opdrachtgever en de bouwadviseur ben je zeker over het eindresultaat en de verwachtingen daarvan bij met name de opdrachtgever. Het is eerlijk en transparant en dat geeft echt blije gezichten.”

RUWE SCHETS

Hoe gaat dat nou precies in zijn werk, zo’n bouwteam? “Bij K_Dekker zetten we de tekening van de architect en de werkomschrijving met alle kwaliteitseisen om in een werkbouwtekening. Ook onderzoeken we de technische en financiële haalbaarheid van specifieke wensen. Vanuit dat nog tamelijk ruwe plan gaan we van start. Tijdens het bouwproces blijft de opdrachtgever steeds in staat om met actuele informatie bij te sturen. Alles gebeurt in samenspraak, heel open. Dat vertrouwen in elkaar geeft de samenwerking echt een boost”, legt Rick Vredenburg uit.

Zeker is dat de opdrachtgever grote voordelen heeft van werken in een bouwteam. “Het is fijn dat niet alle keuzes al gemaakt hoeven te worden voordat de eerste schep de grond in gaat. Loopt het project eenmaal, en krijgt wat op papier stond steeds meer vorm, dan kan de opdrachtgever beter en gerichter keuzes maken. Bovendien kan hij dan ook nog leunen op adviezen van het bouwteam”, zegt Rick Vredenburg. Met Loes en Piet Pilkes – de opdrachtgevers van de woonboerderij in Heiloo – werkte dat heel goed. “Zij weten precies wat ze mooi vinden en konden daardoor ook goede keuzes maken op het moment dat het nodig was – dat is ook weer prettig voor de aannemer.”

MODERN

In Heiloo is de woonboerderij inmiddels zo goed als af. “We hebben een bodemwarmtepomp geïnstalleerd en dak, gevels en vloeren optimaal geïsoleerd voor een hoge isolatiewaarde. Ook is de woning gasloos. De woonboerderij beschikt straks dan ook over een optimaal energielabel. Mooie elementen zoals een makelaar, een darsdeur, een hoge schoorsteen en een veranda maken het helemaal af. Ook de pannen en de gevelstenen zijn speciaal uitgekozen om de uitstraling van een klassieke woonboerderij te benadrukken”, vertelt Rick Vredenburg.

Dat werken in een bouwteam tot een grote betrokkenheid van de bewoners leidt, staat als een paal boven water. En zeker in dit geval. “De bewoners hebben van begin tot eind bijna letterlijk bovenop de nieuwbouw gezeten: hun oude huis staat op nog geen meter afstand van het nieuwe. Ze konden het complete bouwproces van minuut tot minuut volgen. Dat versterkte het gevoel écht een team te zijn”, zegt Jan Rus.

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw Woonboerderij

Heiloo

Nieuwbouw van een traditionele woonboerderij met alle comfort en energielabel van nu. In Heiloo heeft K_Dekker zo’n woonboerderij gerealiseerd in nauwe samenwerking in bouwteam met opdrachtgever, bouwadviseur en andere bouwpartners.

 

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.