HOME | nieuws | Van oude fabriek naar werken en wonen in een park

Van oude fabriek naar werken en wonen in een park

Realisatie woon-werk complex H-Park

Gepubliceerd op

Op een voormalig fabrieksterrein, verstopt in een jaren 30 woonwijk, een modern werk-wooncomplex realiseren met volop aandacht voor de natuurlijke aspecten van het terrein. Dat is het H-Park midden in Hilversum in het kort. Een levendige, moderne locatie die nog nadrukkelijk de industriële en dynamische sfeer van toen ademt.

In het complex aan de Oude Amersfoortseweg produceerde Beiersdorf ooit verzorgingsproducten. Later zat de NOS er en daarna de Hogeschool van de Kunsten. Van de vier oorspronkelijke panden werd voor aanvang van de renovatie het kleinste gebouw gesloopt. K_Dekker startte vervolgens met de gefaseerde renovatie van de resterende drie gebouwen. “Dat begon met het herstellen van het betonskelet en het keimen van de gevel. Ook hebben we op veel plekken het metselwerk gerenoveerd en de gevels op allerlei manieren opgeknapt. Daarna konden de timmermannen aan de slag en hebben we meer dan vijfhonderd kozijnen gemonteerd”, vertelt Hans Dekker van K_Dekker.

HERSTELWERK

Behoud van de industriële uitstraling was een belangrijke voorwaarde. Met het invliegen van baksteenspecialisten en precies herstelwerk is dat goed gelukt, vindt Mark Tesselaar van Landmark Vastgoed Management BV. “Tussen de twee grootste panden heeft K_Dekker een overdekt, glazen atrium gerealiseerd. Ook is de kelder onder het grootste gebouw met een uitgegraven talud voorzien van ramen en flinke lichtinval waardoor ook die ruimte helemaal functioneel is nu.” Het derde pand, een bijgebouw waarin de stoommachines van de fabriek stonden, heeft een complete metamorfose ondergaan. “Al kan het er nog steeds flink stomen: er zetelt nu een boksschool.” Het complex herbergt nu werk-woonunits, shortstay-units en een selfservice horecavoorziening.

“De complete realisatie van dit grote project verliep relatief snel en soepel”, zegt Mark Tesselaar. “En dat zat hem met name in de goede samenwerking met ons en de strakke coördinatie. Ook communicatief was K_Dekker sterk. Korte lijnen, veel openheid en in zijn algemeenheid een houding van aanpakken. Dat zag je ook terug in slimme oplossingen om tijdwinst te boeken zoals de prefab natte groepen. Faalkosten waren er amper.”

GROENE INNOVATIE

Ook het open terrein rondom de panden is volgens ontwerp door K_Dekker compleet heringericht. Met wandel- en fietspaden, 180 parkeerplaatsen en volop groen. Zo zijn er drie ingenieuze ‘raingardens’ gecreëerd die al het regenwater van de bebouwing op het terrein opvangen zodat dat via ingekuilde infiltratiekratten langzaam in de zandgrond kan wegzakken. Hans Dekker: “De bomen en planten in deze kuilen kunnen er prima tegen om een etmaal of iets langer deels onder water te staan. Een innovatieve, groene oplossing die helemaal past in deze tijd.”

PROJECTINFORMATIE

Realisatie woon-werk complex H-Park

Hilversum

In Hilversum heeft K_Dekker meegewerkt aan de realisatie van H-Park, een modern woon-werkcomplex midden in een groene omgeving. Het werk bestond uit de renovatie van een voormalig kantoorpand en een oude fabriekshal tot een multifunctioneel complex met werk-woonunits, kantoorruimte en shortstay-units, verbonden via een glazen atrium. Ook het omliggende terrein is door K_Dekker volledig opnieuw ingericht.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.