HOME | nieuws | _INFRA | Dromen aan de Gracht

Dromen aan de Gracht

Vervangen kademuur Prinsengracht

Gepubliceerd op

Aannemers en ingenieurs: dat is niet altijd een gedroomde combinatie. Denkers versus doeners zogezegd. Evengoed zocht ingenieursbureau Witteveen + Bos niets minder dan een dreamteam voor het vervangen van de kademuren van de Prinsengracht in Amsterdam. “De aannemer moest ons plan niet alleen snáppen. Hij moest het ook zo wíllen uitvoeren.”
Bij de reparatie en vervanging van de kademuren aan de Prinsengracht in hartje Amsterdam speelden de drukke omgeving en de kwetsbare monumentale panden een grote rol. De overlast moest in alle opzichten tot een absoluut minimum beperkt worden.

Plan van denkers

In opdracht van de gemeente Amsterdam hadden de ingenieurs van Witteveen + Bos daarvoor een ingenieuze oplossing bedacht die voor het eerst in praktijk moest worden gebracht. “Dat betekende dat er trillingvrij moest worden gewerkt en dat het grondwaterpeil constant moest blijven om de houten palen te sparen”, vertelt projectleider Ron Godijn van K_Dekker. Achter de kademuur groef K_Dekker daarom eerst een sleuf om de complete fundering tot op de waterlijn minutieus in kaart te brengen. Duikers voerden die controle uit vanuit het water. Vervolgens bouwde K_Dekker een combiwand van ankerdrukpalen, buispalen en een damwandscherm. Uiteindelijk werden de palen geboord en gecrusht – een volledig trillingvrije methode. Daarna werd de kademuur gesloopt. “Alles verliep precies volgens plan”, vertelt uitvoerder Rick Bleeker van K_Dekker.

Doeners aan zet

Ingenieur Barbara Dopper van Witteveen + Bos was uitermate kritisch tijdens het aanbestedingstraject vooraf. “De inschrijving van K_Dekker sprong eruit. Ze begrepen wat wij hadden bedacht, stonden honderd procent achter het plan én dachten mee over verdere optimalisatie van de uitvoering. Zo kwamen zij met het idee om alle materialen en machines aan te voeren over water en ook het werk te doen vanaf pontons en schepen om zo de overlast voor de omgeving te minimaliseren.” Stond hier haar dreamteam? “Omwonenden waren razend enthousiast. En het plan dat wij hadden uitgerekend achter de tekentafel bleek technisch ook perfect uitvoerbaar. De mensen van K_Dekker tilden het hele project met hun slimme aanpak simpelweg naar een nog hoger plan”, zegt Dopper.

PROJECTINFORMATIE

Vervangen kademuur Prinsengracht

Amsterdam

Een kademuur over een lengte van 200 meter aan de monumentale Prinsengracht in de binnenstad van Amsterdam vervangen is een hele specifieke klus. Niet zozeer door het werk, maar door de omstandigheden waarbinnen het werk moest gebeuren. Sleutelelementen waren de beperkte werkruimte, de monumentale omgeving en het grondwaterpeil. Kortom: dan luistert je aanpak heel erg nauw.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.