HOME | nieuws | _INFRA | HISTORISCHE BRUGGEN IN EEN NIEUW JASJE

HISTORISCHE BRUGGEN IN EEN NIEUW JASJE

Vervangen twee bruggen Russische buurt

Gepubliceerd op

In Zaandam ligt de geschiedenis gewoon op straat. In de binnenstad adem je de historie in de smalle straten. De bruggen aan de Jasykoffstraat en de Rustenburg in de Russische buurt waren toe aan een grondige opknapbeurt. “Dat luisterde letterlijk nauw: de huizen staan er tegen de brug aangebouwd.”

Het project oppakken in een bouwteam op dit project was voor de gemeente Zaanstad een bewuste keuze, zegt Fred Heijn, projectleider van de gemeente. “Juist omdat hier niet alleen het technisch ontwerp telde, maar omdat ook de historische details, de communicatie met de omwonenden en het werken in een binnenstedelijke omgeving van belang waren. Het was zaak om al die verschillende aspecten en de bijbehorende risico’s goed af te vangen.”

MEEDENKEN

Voor zowel Zaanstad als voor K_Dekker was deze contractvorm nieuw. “Continu meedenken en zo het ontwerp aanscherpen en finetunen is bij werken in bouwteam de rode draad. Toegegeven: dat kost in de voorbereidingsfase aardig wat tijd. Je wilt de risico’s goed in kaart brengen, optimaal elkaars kennis en kunde benutten en alle knelpunten afkaarten. In de uitvoeringsfase boek je juist tijdwinst omdat het proces dan heel vloeiend verloopt”, legt Heijn uit.

Uitvoerder Egon Habich van K_Dekker is ook te spreken over deze aanpak. “De bouwplaats was heel krap, het werk was relatief klein maar best complex en de situatie ter plekke vroeg regelmatig om een flinke dosis creativiteit en pragmatisme. Elke week hadden we overleg, soms over hele kleine details.” Zo wilde de gemeente in eerste instantie de historische elementen van de bruggen behouden en opnieuw gebruiken. “Dat bleek niet haalbaar – de bruggen zouden er niet mooier op worden. De sierhekken en de natuurstenen penanten zijn toen grotendeels opnieuw gefabriceerd in de werkplaats van K_Dekker. Aan de historische look is niets veranderd”, vertelt Heijn.

OPEN DEUR

De omwonenden van de bruggen konden tijdens de werkzaamheden altijd zo de bouwkeet in – en dat deden ze dan ook regelmatig. “We snappen dat als er letterlijk aan je huis wordt gebouwd je precies wilt weten wat er gebeurt. Ook probeerden we zoveel mogelijk rekening te houden met de bewoners en belden we even bij ze aan als er iets groots op stapel stond”, vertelt Habich.

Trillingsarm bouwen was een veelbesproken onderwerp in de voorbereidingsfase. Door de krappe bouwlocatie moest K_Dekker specifiek materieel inzetten om geen onnodige hinder of schade te veroorzaken. “Zo hebben we met een kleinere kraan een damwand in de grond te drukken – probleem getackeld!” Habich onderhield ook korte lijntjes met de werkplaats in Krabbendam waar ze onder meer voorgemetselde kademuren maakten die in Zaandam op hun plek werden gehesen. “Dat constante finetunen was voor ons echt een eyeopener. De relatie met de opdrachtgever is heel close, je kunt snel handelen en het aantal problemen is minimaal.”

PROJECTINFORMATIE

Vervangen twee bruggen Russische buurt

Zaandam

De bruggen aan de Jasykoffstraat en de Rustenburg in de Russische buurt in Zaandam bleken niet meer geschikt en moesten worden vervangen. K_Dekker voerde het werk uit in bouwteam. Bij dit project stond behoud van de historische omgeving centraal.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.