HOME | projecten | _INFRA | Vervangen twee bruggen Russische buurt
PDF

Vervangen twee bruggen Russische buurt

Zaandam

De bruggen aan de Jasykoffstraat en de Rustenburg in de Russische buurt in Zaandam bleken niet meer geschikt en moesten worden vervangen. K_Dekker voerde het werk uit in bouwteam. Bij dit project stond behoud van de historische omgeving centraal.


Zaandam 30 december 2018 500.000 - 1.500.000 gemeente Zaanstad

Vervangen twee bruggen Russische buurt

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Bouwteam
Opdrachtgever gemeente Zaanstad
Architect Sophia Engineering
Opleverdatum 30 december 2018
Gerealiseerd
Locatie Zaandam

De Russische buurt in Zaandam wordt gekenmerkt door zijn karakteristieke, historische huizen. Middenin die wijk twee bestaande bruggen slopen en vervangen vraagt om precisiewerk. De huizen staan hier letterlijk tegen de brug aan. Bouwplanning, transport, trillingen, opslag: alle facetten van dit werk vereisen de maximale aandacht.

Bij dit project werkten opdrachtgever en opdrachtnemer samen in een bouwteam. Daardoor is K_Dekker vroegtijdig bij het ontwerpproces betrokken en in staat gesteld om mee te denken over de risico’s en verdeling daarvan. Na elke stap in het ontwerpproces bekijken beide partijen de stukken: van deze manier van samenwerken profiteren opdrachtgever én opdrachtnemer. De uitvoering gaat sneller en efficiënter.

Het werkterrein is door de ligging in de binnenstad heel krap: bouwen op een postzegel heet dat. Daarom heeft K_Dekker in de eigen staal- en timmerfabriek de prefab betonelementen met voormetselwerk gefabriceerd die aan de waterzijde zijn geplaatst, waarop doorgebouwd wordt.

Bij het slopen van de bruggen is een deel van de bestaande fundering blijven staan, zodat deze fungeert als grondkering. Voor de afgevoerde grond golden strenge saneringscondities. En de natuurstenen blokken en haalkommen zijn gerestaureerd door K_Dekker: de nieuwe bruggen zijn dus voor een deel nog echt de oude bruggen.

_Nieuws over dit project

HISTORISCHE BRUGGEN IN EEN NIEUW JASJE

In Zaandam ligt de geschiedenis gewoon op straat. In de binnenstad adem je de historie in de smalle straten. De bruggen aan de Jasykoffstraat en de Rustenburg in de Russische buurt waren toe aan een g...
Lees verder

Binnenstedelijke bruggenbouwers

Zaandam, met zijn oude historische wijken en karakteristieke huizen. Eén van de wijken, de Russische Buurt; ook nog eens gelegen aan de voet van een primaire waterkering, is het werkterrein van K_Dek...
Lees verder

Bouwteamovereenkomst gemeente Zaanstad en K_Dekker

In de Russische Buurt te Zaanstad is uit onderzoek gebleken dat de bruggen 201 aan de Jasykoffstraat en 202 aan de Bustenburg niet meer geschikt zijn voor het beoogde gebruik. Om deze reden moeten de ...
Lees verder