HOME | projecten | _INFRA | Duurzame aanleg twee bruggen Bajeskwartier
PDF

Duurzame aanleg twee bruggen Bajeskwartier

Amsterdam

Een bajesklant… Op de plek van de gesloopte Amsterdamse Bijlmerbajes wordt een compleet nieuwe woonwijk opgetrokken: het Bajeskwartier. Het ontwerp zit barstensvol knipoogjes naar het gevangenisverleden, al ligt de nadruk juist op open en groen. K_Dekker is aangetrokken om de grachten aan weerszijden van het terrein te overbruggen. Deze twee bruggen bestaan eigenlijk uit drie bruggen: een middendeel voor gemotoriseerd verkeer en aan weerszijden twee bruggen voor fietsers en voetgangers. Bijzonder aan de buitenste bruggen is dat de leuningen gemaakt worden van oude celdeuren. Die deuren worden in de eigen werkplaats van K_Dekker in Krabbendam helemaal opgeknapt.


Amsterdam 06 september 2021 500.000 - 1.500.000 Bajes Kwartier Ontwikkeling CV

Duurzame aanleg twee bruggen Bajeskwartier

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm UAV-GC
Opdrachtgever Bajes Kwartier Ontwikkeling CV
Architect Venhoeven CS
Opleverdatum 06 september 2021
In realisatie
Locatie Amsterdam

CIRCULAIR2

Sowieso is hergebruik van materialen uit de gevangenis een belangrijk aspect geweest bij het ontwerp van de wijk. Niet alleen de celdeuren, maar ook de sporttoestellen, de wachtershuisjes, de robuuste toegangspoorten, de tralies en het beton van het gesloopte gevangeniscomplex krijgen een nieuw leven in het Bajes Kwartier. Deze mate van hergebruik is bepaald niet alledaags in de bouw. Circulair bouwen in het kwadraat, kortom. Een mooi principe waar ze bij K_Dekker honderd procent achter staan.

Groen worden de bruggen ook – natuurinclusief in de woorden van de architect. In de middenberm van de bruggen voor het gemotoriseerde verkeer komt een groene strook met beplanting. Ook worden er in de richels aan de zijkanten en schuin onder de brug nestkasten voor verschillende vogels gemonteerd.

Met de realisatie van de bruggen wordt het gevangeniseiland echt onderdeel van de stad, op het gebied van groen, op het gebied van fauna, en natuurlijk ook voor de gebruikers.

Bij elkaar opgeteld wordt het groene en open karakter van het Bajes Kwartier versterkt waarin de nieuwe bewoners zich juist heel vrij kunnen bewegen.

Bouwupdate

Wij zijn voorlopig even klaar bij dit project. De bruggen zijn gereed gemaakt voor de bouw van de nieuwe wijk. In 2025 (nadat de bouw gereed is) gaan we verder met de afwerking van de bruggen zoals het plaatsen van de leuningen met de celdeuren, verharding op de brugdekken en de beplanting onder de brug.

_Nieuws over dit project

Heiwerkzaamheden bruggen Bajeskwartier gestart

Bij onze “bajesklant” zijn ook vorige week de heiwerkzaamheden begonnen. Op de plek van de gesloopte Amsterdamse Bijlmerbajes wordt een compleet nieuwe woonwijk opgetrokken: het Bajeskwart...
Lees verder