HOME | projecten | _INFRA | Realisatie twee bruggen Andreas Ensemble
PDF

Realisatie twee bruggen Andreas Ensemble

Amsterdam

Met name de vormgeving van deze twee voetgangers- en fietsersbruggen valt op. Aan het ingenieuze lijnensysteem hebben timmermannen uren werk gehad – puur vakwerk. De twee bruggen zijn belangrijke schakels op een drukke fietsroute tussen Amsterdam Nieuw-West en Amsterdam Zuid.


Amsterdam 02 februari 2018 500.000 - 1.500.000 gemeente Amsterdam

Realisatie twee bruggen Andreas Ensemble

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever gemeente Amsterdam
Architect Korth Tielens Architecten BV
Opleverdatum 02 februari 2018
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam

De bruggen liggen bij het wooncomplex Andreas Ensemble in Amsterdam. Op deze locatie stond vroeger het Andreas Ziekenhuis, nu is het een complex met vijfhonderd woningen. Aan de zuidzijde van dit wooncomplex stroomt een gracht die het water van het Rembrandtpark verbindt met de Slotervaart. De gracht is onderdeel van een ecologische zone. Het design van de bruggen kenmerkt zich door een ingenieus vlakken- en lijnenspel.

De oostelijke brug N3 bij het Rembrandtpark in de vorm van een vlinder is ruim 38 meter lang. Vanaf de landhoofden versmalt de brug in het midden van 9 naar 6,5 meter. De andere brug is 32 meter lang en verbreedt juist in het midden. De betonnen uiteinden van de brug lopen integraal over in het talud.

In al het betonwerk is de structuur van het platenpatroon duidelijk zichtbaar. Beide bruggen hebben een blauwe en een gele verzinkte leuning met lamellen. In de leuning van brug N3 staat de poëtische tekst van auteur Esma Moukhtar: ‘zie het water onder me doorgaan op de volgende brug’.