HOME | nieuws | Integraal kindcentrum: letterlijk bouwen voor de toekomst

Integraal kindcentrum: letterlijk bouwen voor de toekomst

Verbouw en uitbreiding school tot integraal kindcentrum

Gepubliceerd op

Midden in Tuitjenhorn staat Kindcentrum De Hoge Akker, een prachtige fusie van onderwijs en kinderopvang, die onlangs een omvangrijke verbouwing heeft ondergaan. Dit project, een initiatief van onderwijsorganisatie Blosse, transformeerde basisschool Sint Barbara in een modern kindcentrum waar kinderopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en basisonderwijs samenkomen. K_Dekker, dat hier meerdere kinderen van het personeel op school heeft zitten, verzorgde de verbouwing.

 

Mariosé Huits, directeur van Kindcentrum De Hoge Akker, vertelt enthousiast over de verbouwing: “De uitbreiding stelt ons in staat om een doorgaande ontwikkelingslijn voor kinderen van 0 tot 12 jaar aan te bieden. Het is een unieke gelegenheid om onderwijs en opvang naadloos op elkaar aan te laten sluiten.” “Dit gebouw was in de loop der tijd verworden tot een soort spinnenweb met allemaal op elkaar aangesloten gangen en lokalen”, vult Patricia van Amstel aan. De manager kinderopvang. “Er was van alles aan en bijgebouwd in het verleden.” “Klopt”, zegt Huits. “Jaren geleden waren multifunctionele gebouwen in de mode. Dus hier zaten niet alleen een basisschool en kinderopvang, maar ook volwasseneneducatie en een jongerenvereniging. En delen werden verhuurd. Nu werd het tijd om de indeling aan te passen zodat het allemaal wat logischer en meer van deze tijd zou worden. Het was noodzakelijk dat we moderniseerden om aan de huidige onderwijs- en opvangbehoeften te voldoen.”

Oude bekenden

K_Dekker, dat al meer opdrachten voor Blosse uitvoerde, werd gevraagd om in het bouwteam plaats te nemen en de verbouwing in goede banen te leiden. “Bijzonder, omdat sommige teamleden vroeger zelf op deze school zaten en hun kinderen nu ook deze school bezoeken,” vertelt Tim Duinmaijer, werkvoorbereider bij K_Dekker. Stichting Blosse is ondersteund vanaf de eerste schetsontwerpen tot aan definitief ontwerp en bij de aanvraag van vergunningen. Klaver Klimaattechniek, Klaver Giant en Lenting Techniek zaten in het bouwteam om alle installatietechniek te realiseren.

De aanpak van K_Dekker kenmerkte zich door nauwe samenwerking en inbreng van de school zelf. Duinmaijer licht toe: “We hebben van begin af aan met zowel de partners als de gemeente en de school samengewerkt om een gebouw te creëren dat niet alleen nu functioneert maar ook toekomstbestendig is. Dat betekende vaak luisteren, aanpassen en optimaliseren van de plannen.”

Een belangrijk aspect van de verbouwing was het gebruik van duurzame materialen en het hergebruik van bestaande materialen. Alle kozijnen en deuren werden hergebruikt in een nieuwe wand. “We hebben waar we konden materialen hergebruikt. Dit was niet alleen goed voor het milieu, maar het hielp ook om de kosten te beheersen,” voegt Duinmaijer toe.

Voetbal over het hek

De verbouwing is niet zonder uitdagingen verlopen. Het project moest rekening houden met de schoolkalender en het feit dat er kleine kinderen in de buurt van de bouwplaats spelen. Dat vergt een andere manier van bouwen.. “We hebben kritieke werkzaamheden gepland rond schoolvakanties om de hinder zo beperkt mogelijk te houden,” zegt Huits. Dit vereiste een strakke planning en flexibiliteit van het bouwteam. Duinmaijer: “De daadwerkelijke bouwplaats was natuurlijk veilig afgesloten van het operationele deel van de school, zodat het werk veilig kon worden uitgevoerd. Werkzaamheden zoals  sloopwerk, heiwerk, betonwerk en transport werd strak gepland buiten haal- en brengtijden en in vakanties. Maar het gebeurt natuurlijk weleens dat er een voetbal over het hek geschopt werd.”

Nu de verbouwing voltooid is, is het resultaat duidelijk zichtbaar. De lichte ruimtes voor de kinderopvang zijn niet aleen ruim en modern van opzet, ze laten ook maar weinig geluid door, zodat de schoolklassen aan de andere kant van de gang er geen last van hebben. “We hebben nu een kindcentrum dat echt gericht is op de toekomst. Het biedt niet alleen ruimte voor educatieve groei maar ook voor persoonlijke ontwikkeling van elk kind,” concluderen Huits en Van Amstel.

PROJECTINFORMATIE

Verbouw en uitbreiding school tot integraal kindcentrum

Tuitjenhorn

De wens van Blosse om de locatie in Tuitjenhorn door te ontwikkelen tot een volledig kindcentrum, maakte dat K_Dekker basisschool Sint Barbara heeft verbouwd en uitgebreid tot integraal kindcentrum De Hoge Akker. Hier komen kinderopvang, peuteropvang, buitenschoolse opvang en basisonderwijs samen en wordt een doorgaande ontwikkelingsbegeleiding geboden voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Voor K_Dekker een eer dat we deze locatie mochten verbouwen: in het projectteam zit een aantal oud-leerlingen en kinderen van onze collega’s bezoeken ook deze school. 

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.