HOME | nieuws | Leveranciers en onderaannemers enthousiasmeren voor milieu: ‘We geven duurzame duwtjes’

Leveranciers en onderaannemers enthousiasmeren voor milieu: ‘We geven duurzame duwtjes’

Warmenhuizen

Gepubliceerd op

Het maandelijkse bezoek van het management van K_Dekker aan een project op locatie is meer dan een doorsnee werkplekinspectie. “Natuurlijk kijken we of iedereen veilig werkt en of de uitvoering loopt zoals afgesproken. Maar we willen er vooral ideeën opdoen.” Hoe kan het werk op locatie voor de medewerkers nog veiliger? Welke processen kunnen beter en waar liggen nog duurzaamheidskansen? “En soms is het ook enorm praktisch. Als een uitvoerder ter plekke een creatieve oplossing hanteert kijken we of die methode breder uitgerold kan worden.” Voor inkoopcoördinator Ronald Koomen van K_Dekker zijn de projectbezoeken hét bewijs dat het streven naar maximale veiligheid en duurzaamheid bij K_Dekker geen papieren tijger is. “Goede ideeën gaan hier vaak als een lopend vuurtje. We zoeken snel naar een praktische invulling van onze idealen.”

CO2-BEWUST

K_Dekker staat al jaren op de vijfde en hoogste trede van de CO2-prestatieladder. Een mooi resultaat van alle inspanningen en prestaties die zijn geleverd op vlak van milieu en duurzaamheid. “Toch stopt het daar wat ons betreft niet bij. Zo stimuleren we onze leveranciers en onderaannemers ook om de nodige duurzame stappen te zetten”, zegt Ronald Koomen. Dat werkt. Steeds meer partners van K_Dekker schaffen zelf elektrisch materieel aan, verscherpen hun beleid rondom afvalscheiding en beschikken over het CO2-bewust- en ISO14001-certificaat. “Voor ons zijn het ook echt selectiecriteria. Natuurlijk beoordelen we al onze leveranciers en onderaannemers op de kwaliteit van het werk, hun prijsstelling en hun planning en communicatie, maar milieu, veiligheid en duurzaamheid tellen ook mee voor de eindscore.”

NIET VERPLICHT

Een duurzaam en milieubewust inkoopbeleid voeren voelt beslist niet als een verplicht nummer, vindt Ronald Koomen. “Er is geen enkele twijfel dat dat de kant is die we op moeten. Dat vind ik niet alleen, dat vinden eigenlijk al mijn collega’s. Bij andere bedrijven hoor je dezelfde geluiden. Iedereen is scherp op duurzame innovaties en wil doorpakken zodra dat kan.”

Duurzaam wordt in feite steeds meer de norm. “Met veiligheid ging het precies zo. Deed je vroeger op de bouwplaats alleen je helm op als het moest, nu zet je ‘m standaard op. Was misschien even wennen, nu vinden we dat doodnormaal. Duurzaamheid gaat vaak ook gepaard met grotere investeringen en heeft daarom meer tijd nodig. Maar uiteindelijk wordt het gewoon de standaard.”

Betonrecycling is daar alvast een mooi voorbeeld van: sloopbeton wordt op de bouwlocatie verwerkt tot puingranulaat. Dat kan weer gebruikt worden als ondergrond voor nieuwe wegen en terreinverharding. “Zo besparen we primaire grondstoffen en het geeft een drastische reductie van transportbewegingen.” Zo logisch als wat. Bij renovatie en sloop is sowieso steeds meer aandacht voor recycling van materialen, zegt Ronald Koomen. “Stalen balken, houten kozijnen en geveldelen worden hergebruikt of krijgen een nieuwe bestemming. Je hoeft geen milieuactivist te zijn om dat normaal te vinden.”

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.