HOME | nieuws | _INFRA | Nieuwe walstroom 1e en 3e haven te Scheveningen

Nieuwe walstroom 1e en 3e haven te Scheveningen

Aanleg walstroomvoorzieningen haven

Gepubliceerd op

De gemeente Den Haag wil de leefomgeving in de haven van Scheveningen verbeteren. Daartoe moet het gebruik van aggregaten in de haven worden beperkt. Deze worden onder andere gebruikt voor grote schepen, ten behoeve van hun energievoorziening. Door het aanleggen van een walstroomvoorziening kunnen de aggregaten in de haven overbodig worden gemaakt, waardoor de geluidsoverlast en luchtvervuiling aanzienlijk wordt verminderd.

De walstroomvoorziening vormt – kort gezegd – de verbinding tussen het elektriciteitsnet en boordnet van de schepen. Door de schepen worden relatief grote vermogens gevraagd, tussen de 125 en 400 kW, afhankelijk van het schip en de stroomvraag aan boord. De helft van de schepen gebruikt een frequentie van 50 Hz, de andere helft 60 Hz.

In totaal gaat het om 10 walstroomaansluitingen van 400A krachtstroom. 2 aansluitingen bij Rijkswaterstaat en 8 aansluitingen voor schepen van diverse rederijen in de 1e Haven/Visafslag. De schepen worden door de reders geschikt gemaakt om walstroom te ontvangen. Omdat aan boord geen ruimte beschikbaar is voor transformatoren moet walstroom op laagspanning (400V/440V) worden aangeboden.

Klaver Technisch Bedrijf is de hoofdaannemer van het project en in samenwerking met hen realiseert K_Dekker bouw en infra de bouwkundige en civiele werkzaamheden. De oplevering van de 3e haven zal begin december 2016 geschieden en de oplevering in de 1e haven zal in januari 2017 zijn.

PROJECTINFORMATIE

Aanleg walstroomvoorzieningen haven

Scheveningen

De walstroomvoorziening in de 1e en 2e haven van Scheveningen was een samenwerking tussen K_Dekker bouw & infra en Klaver Giant Groep. De laatste was verantwoordelijk voor de elektriciteitsvoorziening, K_Dekker voor het bouwkundige en civiele deel. Strakke planning en soepele communicatie waren cruciaal in dit project: laden en lossen moest namelijk gewoon door kunnen gaan.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.