HOME | nieuws | Oog in oog met de gebruiker

Oog in oog met de gebruiker

Nieuwbouw bredeschool De Kersenboom

Gepubliceerd op

Een mooi gebouw neerzetten is één. Een mooi gebouw neerzetten waar de gebruiker zich ook honderd procent in kan vinden: dat lukt niet iedereen. Daarvoor moet je als bouwer namelijk oog hebben voor de langetermijnbelangen van de gebruiker. “Dat geeft het vertrouwen in een goed eindresultaat gelijk een enorme boost.”

Waar de bouwer vooral met een technische blik naar een bouwproject kijkt, heeft de gemiddelde gebruiker vooral aandacht voor de functionele aspecten van het pand. Is de indeling van het gebouw net zo praktisch als op papier is bedacht? “In ons geval kwamen daar nog de onderhouds- en exploitatiekosten bij – die wilden we zo laag mogelijk houden”, vertelt Jan Boomsma, directeur-bestuurder van Stichting Florente Basisscholen. In Diemen bouwde K_Dekker de bredeschool De Kersenboom naar het ontwerp van OIII Architecten: een prachtig pand met een rurale uitstraling.

Johan Bouwman was als werkvoorbereider van K_Dekker van a tot z betrokken bij de bouw. “De vele verschillende materialen in het ontwerp vielen direct op: staal, beton, hout, aluminium. Zoveel verschillende materialen geeft een groter risico op fouten: je hebt te maken met variabele spelingen en aansluitdetails. Ook de rondingen, schuinten en hoogteverschillen in het gebouw bemoeilijkten het bouwproces. Veel elementen hebben we prefab laten maken om zo de logistiek op de bouw te verbeteren en een snellere bouwmethodiek te realiseren, met een gunstig effect op de planning.”

De bouwers waren scherp op verbeteringen in het ontwerp. “Daarover hadden we vrij intensief contact met de opdrachtgever – zij moesten met zulke aanpassingen uiteraard eerst akkoord gaan”, vertelt Bouwman. Boomsma: “Cruciale vraag was dan: is de door de bouwer voorgestelde verbetering ook een verbetering voor ons als school?”

WENSEN OP TAFEL

Zet een ervaren bouwer met een ervaren gebruiker van een schoolgebouw om tafel en er gebeuren mooie dingen. Een van de verbeteringen die K_Dekker voorstelde, was het toepassen van een alternatieve wandafwerking: kwalitatief even goed, veel goedkoper en sneller uitgevoerd. “Doordat wij zo open waren over onze wensen, konden ze bij K_Dekker vanuit hun expertise heel goed meedenken over praktische oplossingen en slimme alternatieven die ook in ons belang waren”, zegt Boomsma. Het eindresultaat is een bredeschool die in alle opzichten aan de eisen voldoet.

De weken voor de oplevering waren ronduit hectisch. De school móest na de zomervakantie open, die datum stond vast. “Dat was echt even krap – in de laatste weken moesten alle partijen alle zeilen bij zetten. Door ook in die periode goed met elkaar te blijven communiceren en duidelijke afspraken te maken, liep zelfs dat relatief gesmeerd”, vertelt Boomsma. Doordat de opgelopen vertraging ook niet aan één partij viel toe te schrijven, zetten alle betrokkenen ook vrij snel de blikken dezelfde kant op: het moest af. “En zo gebeurde het dus.”

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw bredeschool De Kersenboom

Diemen

In Diemen heeft K_Dekker de bouw van brede school De Kersenboom gerealiseerd. Het project omvatte bouwkundige, constructieve en gebouwgebonden installatiewerkzaamheden. OIII Architecten ontwierp een karakteristiek gebouw met een ruraal karakter.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.