HOME | NIEUWS | _BOUW | PURMEREND WIL PARKEREN!

PURMEREND WIL PARKEREN!

Nieuwbouw ondergrondse 2-laagse parkeergarage Purmerend

Gepubliceerd op

Een ondergrondse, tweelaagse parkeergarage voor 305 auto’s met daarbovenop een groen plein. De gemeente Purmerend gunde ontwerp en nieuwbouw van de parkeergarage aan K_Dekker. Slim rekenwerk, optimale inzet van technologie en constructieve samenwerking met alle betrokkenen vormen de basis van het plan. “Eind van de zomer gaat de eerste schop in de grond.”

De ruim driehonderd parkeerplekken waren een harde eis. Een van de eisen, want ook naar circulariteit en omgevingsmanagement wordt streng gekeken. Bij het gemeentehuis was ruimte voor een ondergrondse parkeergarage van drie verdiepingen – veel concurrenten hielden dat aan. Dat het ontwerp van K_Dekker en Arcadis uiteindelijk op ‘maar’ twee verdiepingen uitkwam, was dan ook absoluut een pluspunt. “Minder diep hoeven graven en bouwen betekent logischerwijs minder risicovol, minder duur en minder lastig”, vertelt Jelle Kruijer, werkvoorbereider van K_Dekker. Gunstig voor de aanbesteding, maar zeker ook voor de omgeving. “Het is een krap werkgebied, omringd door het stadhuis, flink wat woningen, een drukke weg en een fietspad. Hoe meer je de overlast kunt beperken, hoe beter. We plaatsen bijvoorbeeld een permanente torenkraan om op een klein oppervlak zo makkelijk mogelijk te kunnen werken.”

IJZERSTERKE CONSTRUCTIE

De voorgespannen wapening in de prefab betonnen brugliggers en vloerdelen vormt letterlijk het fundament van de tweelaagse parkeergarage. “Met die prefab betondelen kunnen we grotere oppervlaktes overbruggen. Dat betekent dat er minder kolommen nodig zijn om alles te ondersteunen. En zo konden we meer auto’s kwijt op één verdieping”, legt Jelle Kruijer uit. Andere technische en circulaire wapenfeiten: de stalen damwand van de bouwput wordt ook de muur van de garage – uiteindelijk wel strak in de verf – en het natuursteen dat vrijkomt bij de sloop van de huidige bouwwerken op de locatie van de nieuwe parkeergarage wordt hergebruikt als gevelbekleding. “Die duurzame aanpak is echt een item in dit project. Daar houden alle partijen rekening mee: ook bijvoorbeeld de onderaannemers die de W- en E-installaties realiseren. Uiteindelijk is de duurzaamheid vooral terug te zien in het groene dek: het parkachtige plein met bomen en perken bovenop de garage.”

OMGEVING CENTRAAL

Dat er straks anderhalf jaar lang een flinke bouwput is in het centrum van Purmerend is niet niks. “Cruciaal voor ons is dat de omgeving – bewoners en passanten – daar zo min mogelijk hinder van ondervinden. K_Dekker is formeel verantwoordelijk voor het omgevingsmanagement, maar vanuit de gemeente houden we absoluut een vinger aan de pols. Het gaat per slot van rekening om onze burgers”, vertelt Annet van der Elst, projectleider parkeergarage en Stadhuisplein van de gemeente Purmerend. Goede samenwerking is dan ook een must. “Daar hebben we bij de gunning van de aanbesteding speciaal op gelet. Open communiceren, elkaar meenemen in het werk, samen gaan voor hetzelfde eindresultaat: wekelijks is er straks overleg tussen de betrokken spelers van het bouwteam en de gemeente.” Het echte bouwen begint pas eind deze zomer, maar de samenwerking staat al stevig in de steigers. “Zo is de omgevingsmanager al begonnen en wordt er al regelmatig overlegd om alle details van het ontwerp te finetunen. We gaan voor het beste eindresultaat en daarvoor willen we alle neuzen continu dezelfde kant op hebben”, zegt Jelle Kruijer.

De bouwwerkzaamheden gaan – als de vergunningen definitief verleend zijn – eind deze zomer van start. De oplevering van de parkeergarage staat gepland voor eind maart 2023.

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw ondergrondse 2-laagse parkeergarage Purmerend

Purmerend

Wat doe je als er behoefte is aan parkeerruimte, maar de beschikbare ruimte blijkt beperkt? Een vraag die bij gemeente Purmerend is omgevormd tot een opdracht, waarbij een ondergrondse parkeergarage de oplossing bleek. K_Dekker heeft deze opdracht gegund gekregen en heeft getekend voor zowel het ontwerp als de bouw van de garage.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.