HOME | nieuws | Vanuit het grote plaatje volop oog voor detail

Vanuit het grote plaatje volop oog voor detail

Gepubliceerd op

Duurzaamheid en circulariteit staan bij K_Dekker hoog op de agenda. En ook al zijn ze er al heel wat jaren mee bezig, het kan altijd beter. Door het nog beter in te bedden in het beleid en in de visie van de organisatie bijvoorbeeld. “Duurzaamheid en circulariteit zijn bij uitstek zaken die nooit af zijn. Die voortdurende progressie en de continue drive het nóg beter te willen doen, liggen ons goed.”

Hoogwaardige, milieubewuste innovaties omarmen past sowieso bij de ambitieuze plannen die K_Dekker heeft op dat gebied. “Niet voor niets zitten we met onze duurzaamheidsaanpak in de kopgroep van kleine en middelgrote bouwbedrijven”, zeggen Huub Groenenberg, KAM-coördinator en hogere veiligheidskundige, en technisch directeur Alex Kirstein. KAM staat voor kwaliteit, arbo en milieu. “Eind 2021 willen we bij K_Dekker heel duidelijk hebben waar we heen willen en hoe we die visie in de organisatie uitrollen. Met harde targets rondom CO2-reductie bijvoorbeeld of een scherper verhaal rondom hergebruik van materiaal.” Een routekaart moet daarbij helpen – K_Dekker wint daarom ook advies in bij ingenieursbureaus die meer expertise hebben op dat terrein. “Welke stappen kunnen we het beste zetten om toekomstproof te worden? Want we doen al van alles, maar er kan nog veel meer, en soms kan het gewoon nóg beter.”

Fiks budget

Circulair bouwen is voor een groot deel nog onontgonnen terrein. “Rijkswaterstaat stelt voor drie bedrijven anderhalf miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar de realisatie van circulaire viaducten. Hoe kun je nog beter sturen op hergebruik, zorgen dat je geen materiaalverlies lijdt en nieuwe ideeën kosteneffectief implementeren?” Dit is onderzoeksbudget in het kader van SBIR: small business innovation research. K_Dekker is betrokken bij dat traject via een participatie bij een van de tien finalisten.

Regels ter discussie

Samenwerking met opdrachtgevers en leveranciers en draagvlak bij klanten en personeel zijn cruciaal voor een goed duurzaamheidsbeleid. “Soms loop je tegen beperkende regels aan. Stel dat een opdrachtgever in alle contracten standaard nieuwe materialen voorschrijft. Dan vervalt elke mogelijkheid op hergebruik van materiaal. Zo’n bepaling maakt het voor ons als uitvoerende partij moeilijk om praktische circulaire stappen te zetten. Door zoiets te bespreken help je elkaar echt vooruit. Bij NS-station Alkmaar Noord hebben we door met ProRail daarover de dialoog aan te gaan daardoor wél onderdelen kunnen hergebruiken”, zegt Huub Groenenberg. Want duurzaamheid en circulariteit mogen dan grote containerbegrippen zijn – bij de implementatie ervan komt het juist ook aan op de kleine maatregelen die je treft. “Het is één grote optelsom. Van de overstap op hybride kranen en elektrische auto’s tot recycling van beton en hergebruik van fietsenrekken of houten panelen op projectlocaties.” Dat steeds meer klanten ook die kant op willen maakt K_Dekker alleen maar ambitieuzer. “Samen de schouders eronder zetten is absoluut een must om de bouw verder te verduurzamen.”

Proactief op veiligheid

Behalve met milieu en duurzaamheid houdt K_Dekker zich ook bezig met arbo en dus met veiligheid, gezondheid en welzijn. “We werken veilig, of we werken niet: dat is al jaren het motto van K_Dekker. Onze mensen zijn doordrongen van nut en noodzaak van bijvoorbeeld goede PBM’s en goedgekeurd gereedschap. Natuurlijk willen we dat onderaannemers en zelfs onderonderaannemers met wie we werken die veiligheidsnormen ook onderschrijven en zich ernaar gedragen. Dat vraagt om proactief communiceren vooraf, maar zeker ook tijdens projecten. Als het om veiligheid gaat wil je natuurlijk nooit verslappen”, stelt Huub Groenenberg. Dat kan al in kleine dingen zitten. Zo testen medewerkers van K_Dekker regelmatig nieuwe PBM’s zoals helmen en schoenen: comfort en veiligheid gaan vaak hand in hand. “We laten zzp’ers en onderaannemers daarna ook weten welke helm, jacks en schoenen het beste beoordeeld zijn door ons team. Want een helm die niet knelt, hou je simpelweg langer op je hoofd. Daarin zit dus de winst.”

Draagvlak op de werkvloer

Het is de taak van directie en management om beleid te bepalen, ook op het gebied van veiligheid in de bouw, legt Alex Kirstein uit. “Breed draagvlak onder onze medewerkers is een belangrijk punt. Aangezien het om cultuurverandering gaat, moet je accepteren dat het niet van vandaag op morgen is ingebed, maar dat dat een proces is van lange adem. Bewustwording creëren, daar gaat het om. Dat geldt ook voor de toepassing van bijvoorbeeld hybride kranen en groene aggregaten. We bespreken dat dan ook met de collega’s die ermee moeten werken, maken het hoe en waarom duidelijk. Pas dan creëer je een gezond klimaat voor draagvlak.”

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.