Innovatiepartnerschap verduurzamen keerwanden met ProRail
Metamorfose station Alkmaar Noord
Gepubliceerd op 18 november 2021
ProRail heeft een innovatiepartnerschap opgericht om samen met vijf marktpartijen de keerwanden langs perrons duurzamer te maken. Trots mogen wij vermelden dat wij één van deze vijf partijen zijn en mogen participeren in deze innovatieve samenwerking! Wij doen dit in samenwerking met Movares en Bruil Beton. Afgelopen vrijdag hebben we het contract getekend voor dit innovatiepartnerschap. Samen gaan we aan de slag met innovatieve, duurzame materialen die de impact op het milieu flink verminderen.
“Keerwanden langs perrons duurzamer maken, samen met marktpartijen. Dat is ons doel met het nieuwe innovatiepartnerschap”, zegt Astrid Bunt, directeur Stations van ProRail. “Dat is nodig, want de huidige keerwanden zijn gemaakt van beton. Bij de productie van beton komt veel CO2 vrij”, vult Karel van Gils, directeur Innovatie van ProRail.
Ideeën doorontwikkeld
ProRail tekende met vijf marktpartijen contracten voor het innovatiepartnerschap. Deze partijen gaan aan de slag met innovatieve materialen die de impact op het milieu flink verminderen. Het innovatiepartnerschap is een stap om uiteindelijk ook grotere betonnen constructies te verduurzamen.
De vijf marktpartijen hebben diverse oplossingen voor duurzame keerwanden. Deze gaan ze doorontwikkelen en geschikt maken voor het spoor. Het gaat om bijvoorbeeld gebruik van gerecycled materiaal of minder materiaal. Je kunt ook denken aan gebruik van andere soorten materiaal. Natuurlijk moeten deze materialen minstens zo sterk zijn als de huidige keerwanden.
Onderzoek en testen
De vijf partijen BPN B.V., Extreme Eco Solutions, K_Dekker bouw & infra, Kemper Beton B.V. en Van Dijk Beton B.V. starten met de onderzoeksfase. Daarin onderzoeken ze de impact, haalbaarheid en economisch perspectief van de innovaties. Ze stellen ook een plan van aanpak op voor fase 2, de testfase.
Het testen gebeurt eerst in het lab op een keerwand van één meter, daarna is de test in de praktijk. Op een station in Midden-Nederland vindt circa twee jaar een test plaats op een stuk keerwand van vijf meter. De partijen die succesvol de testfase doorlopen, doen in fase 3 een commerciële aanbieding voor toepassing van hun oplossing op een perron binnen het stationscontract ‘Perrons op Norm’ (PON). BRON: PRORAIL