HOME | nieuws | Een typisch K_Dekker werk

Een typisch K_Dekker werk

Aanleg vier nieuwe bruggen

Gepubliceerd op

“Een bijzonder integraal en multidisciplinair werk waar de kennis en kunde van onze vaklieden bijzonder goed tot hun recht kwam.” Zo beschrijft projectleider Colin Wilvers de opdracht van de gemeente Dijk en Waard voor de bouw van vier bruggen in K_Dekkers ‘achtertuin’ Zuid-Scharwoude. De nieuwe bruggen vervangen vier landdammen met duikers. Hiermee is een extra vaarverbinding voor kleinere pleziervaartuigen gerealiseerd van ongeveer anderhalve kilometer tussen de Achterburggracht en de Machinesloot. Ook verhoogt de betere doorstroming de waterkwaliteit.

K_Dekker was voor alles rondom de bruggen verantwoordelijk: de constructie van het zichtbeton (CUR 100), het wegdek, de stalen relingen met houten handregel en de omliggende beschoeiing en het straatwerk.  Het ontwerp van de vier verschillende bruggen is door opdrachtgever gemeente Dijk en Waard en de architecten van Bureau B+B gemaakt. “En dat betekende dat we met verschillende disciplines en eigen vakmensen aan deze klus gewerkt hebben”, vertelt Wilvers. “Van timmerlieden tot kraanmachinist. En die hebben hier echt laten zien wat ze kunnen. Omdat het beton allemaal in het werk gemaakt is, was het ergonomisch zwaar en uitdagend. Maar als je dan het resultaat van al dat ambachtelijke werk ziet, ben je toch wel echt trots.”

Alles aan de vier unieke bruggen is op locatie in het werk gemaakt. Alleen de stalen leuningen zijn in de fabriek van Staalcon vervaardigd, thermisch verzinkt en gecoat. De vaklieden van K_Dekker hebben ook de beschoeiing, het straatwerk en zelfs drie houten aanlegsteigertjes gebouwd. Typisch een K_Dekker werk dus”, besluit Wilvers.

 Overlast tot minimum beperkt

De vier bruggen zijn begin mei opgeleverd, al zijn de anti-graffiti-coating en de slijtlagen op de brugdekken vanwege de slechte weersomstandigheden iets later aangebracht. Zuid-Scharwoude is nu twee verkeersbruggen voor auto’s, fietsers en voetgangers, één brug voor fietsers en voetgangers en één brug uitsluitend voor voetgangers rijker. K_Dekker realiseerde de vier bruggen in één project – dit om de overlast voor de omwonenden tot een minimum te beperken. Dankzij de vier bruggen kun je vanaf de Achterburggracht direct het Oosterdelgebied invaren.

Het werk was een project van Langedijk Ontwikkelt met Water: een samenwerking tussen gemeente Dijk en Waard, Stichting Langedijk Waterrijk en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland-Noord. Het project is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Holland.

 

PROJECTINFORMATIE

Aanleg vier nieuwe bruggen

Zuid-Scharwoude

In Zuid-Scharwoude (gemeente Dijk en Waard) heeft K_Dekker vier landdammen met duikers vervangen door vier bruggen. Hiermee is een extra vaarverbinding voor kleinere pleziervaartuigen gerealiseerd van ongeveer anderhalve kilometer tussen de Achterburggracht en de Machinesloot. Ook verhoogt de betere doorstroming de waterkwaliteit.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.