HOME | nieuws | Renovatie & uitbreiding Jaap Eden IJsbaan

Renovatie & uitbreiding Jaap Eden IJsbaan

Renovatie en uitbreiding Jaap Eden IJsbaan

Gepubliceerd op

De Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam, een historisch en geliefd sportcomplex, heeft een uitgebreide renovatie en uitbreiding ondergaan om zijn status als vooraanstaande ijsbaan in Nederland te behouden. Het werk van K_Dekker heeft de ijsbaan niet alleen technisch verbeterd, maar ook duurzamer gemaakt. Lennard Avery, projectleider bij K_Dekker, belicht de technische aspecten en de uitdagingen die dit ambitieuze project met zich meebracht en vertelt over de volgende fase in het project.

 

De eerste fase van de renovatie van de Jaap Eden IJsbaan richtte zich op de 400-meterbaan en de bijbehorende krabbelbaan. Avery legt uit: “De eerste fase van het project, uitgevoerd in de zomer van 2023 direct na de laatste schaatsdag, omvatte de renovatie van de 400-meterbaan en de bouw van een nieuw techniekgebouw. De betonlaag van de  de koelvloeris compleet vernieuwd en alle E- en W-installaties langs de baan zijn vervangen. De oude stalen koelleidingen zijn vervangen door duurzame kunststof buizen en de bestaande fundering van de ijsbaan is hergebruikt.

Een opvallende innovatie in het door K_Dekker uitgevoerde bestek is het nieuwe energiezuinige koelsysteem dat de ijsmeester in staat stelt om de temperatuur van verschillende delen van de baan afzonderlijk aan te passen. “Dit systeem zorgt ervoor dat de kwaliteit van het ijs beter is en dat er minder energie wordt verbruikt, omdat ze alleen koelen waar dat nodig is,” zegt Avery. “Bijvoorbeeld als op één deel van de baan de zon schijnt en een ander deel in de schaduw ligt.”

Duurzaamheid

De renovatie van de Jaap Eden IJsbaan is ook gericht op duurzaamheid. Ook de nieuwe koelsystemen gebruiken geen 100% ammoniak meer als koelmiddel, maar Alkali, verdund ammoniak, wat bijdraagt aan een beter milieu. Daarnaast worden alle nieuwe installaties elektrisch aangedreven, met energie die deels wordt opgewekt door zonnepanelen. De gemeente streeft ernaar om de restwarmte die vrijkomt bij het maken van ijs te hergebruiken, wat verder bijdraagt aan de energie-efficiëntie van het complex. “De ambitie van de opdrachtgever was om de ijsbaan zo duurzaam mogelijk te maken,” zegt Avery. “Samen hebben we geïnvesteerd in de nieuwste technologieën om het energieverbruik te minimaliseren en de ijsbaan toekomstbestendig te maken.” De klus, die de voorjaar & zomer van 2023 in beslag nam en voor de opening van de ijsbaan in oktober klaar moest zijn is opgeknipt in meerdere delen. K_Dekker is op dit moment (voorjaar en zomer 2024) druk bezig met deel 2. Avery: “De vervangen de tijdelijke coating op de koelvloer voor een definitieve coating die meerdere jaren blijft  zitten en we zijn ook nog druk in de nieuwe technische ruimte en aanleg van nieuwe koeltransportleidingen  We zijn dit jaar voor de bouwvakvakantie klaar met de werkzaamheden, zodat er in oktober weer geschaatst kan worden. In 2025 staat de verhuizing van de koelmachines naar de nieuwe techniekruimte op de planning en worden de laatste E&W aansluitingen gerealiseerd.

De renovatie en uitbreiding van de Jaap Eden IJsbaan vertegenwoordigen een belangrijke investering in de toekomst van de Amsterdamse schaatssport. Dankzij de inspanningen van K_Dekker is de ijsbaan nu uitgerust met moderne, duurzame technologieën die de kwaliteit van het ijs verbeteren en het energieverbruik verminderen. De Jaap Eden IJsbaan is na de ingreep klaar voor nog vele jaren ijsplezier.

 

PROJECTINFORMATIE

Renovatie en uitbreiding Jaap Eden IJsbaan

Amsterdam

In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben wij de renovatie van de 400 meter buitenbaan gerealiseerd samen met de bijbehorende krabbelbaan en de vernieuwing van alle bijbehorende technische installaties. De 400 meter buitenbaan is compleet gerenoveerd. De IJsbaan is gloednieuw en verduurzaamd. De Jaap Eden IJsbaan is de oudste buiten kunstijsbaan ter wereld waar nog op geschaatst wordt, en met ruim een half miljoen bezoekers per jaar ook de drukst bezochte.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.