HOME | nieuws | Aan de basis van de energietransitie

Aan de basis van de energietransitie

Realisatie zes windturbinefundaties met kraan-opstelplaatsen Windpark Groetpolder

Gepubliceerd op

Twintig jaar geleden zat K_Dekker al in de windmolens. In de Groetpolder bij Winkel werd toen voor negentien turbines letterlijk de basis gelegd: robuuste betonnen fundaties van circa elf meter doorsnede. In 2020 en 2021 verving K_Dekker ze voor in totaal dertien nieuwe fundaties.

Voor de negentien windturbines die in 1999 en 2000 in de Groetpolder zijn neergezet komen er in totaal dertien voor in de plaats. K_Dekker vernieuwde alle fundaties voor de nieuwe turbines: zes zijn al gedaan in 2020 en met de laatste zeven is in maart 2021 gestart. “Die nieuwe fundaties zijn in omvang ongeveer even groot, maar hebben een stevigere constructie die zwaarder belast kan worden. Dat heeft alles te maken met de nieuwe windmolens die erop geplaatst gaan worden.”

kilowatts

Op de zeven fundaties komen windmolens van het type E44 te staan met rotorbladen van 22 meter lengte. Met een mast van circa 45 meter hoog geeft dit een tiphoogte van 67 meter – als een van de rotorbladen volledig verticaal staat. Stevige exemplaren dus. “Per stuk moeten deze windturbines straks bijna één megawatt vermogen per uur genereren”, zegt Gert-Jan van Buiten van Enercon, de Duitse energieleverancier die K_Dekker opdracht gaf voor de vervanging van de fundaties. Dat gebeurde na een aanbesteding. “Geen verplichting maar wel een bewuste keuze. Wij wegen niet alleen de prijs, maar ook zaken als planning, expertise en risicomanagement. Het ingediende voorstel nemen we als uitgangspunt: we bespreken alle details om zeker te weten dat we met de uiteindelijke aannemer echt op één lijn zitten”, aldus Van Buiten.

kleine details

Bij de constructie van windturbinefundaties draait namelijk alles om precisie. Niet alleen bij de afstemming van het werk – er moet een hoop grond verzet worden voordat de betontimmerlieden aan de slag kunnen – maar ook voor de wapening en de hoeken van de pijlers. Uiteraard moet alles exact waterpas. “Die nauwkeurigheid is fundamenteel voor het succes van het project. Zit je er op de grond een paar millimeter naast dan is dat in de top van de windmolen al gauw een paar centimeter. Niet wat je wilt”, zegt Dick Hendrikse, uitvoerder bij K_Dekker. Enercon leverde de exacte berekeningen daarvoor bij K_Dekker aan.

Naar verwachting levert K_Dekker de zeven fundaties in juni op. Vervolgens gaan Enercon en andere partijen aan de slag met de installatie van de turbines zelf en de aansluiting op het netwerk via de nieuw aangelegde bekabeling. Na uitgebreid testen en finetunen leveren de windturbines dan vanaf november de eerste stroom.

TOP TOT TEEN

Van de twaalf oude windturbines heeft K_Dekker in 2020 eerst alle fundaties gesloopt. Het vrijgekomen puin is ter plekke gebroken en hergebruikt bij de aanleg van de zes kraanopstelplaatsen die K_Dekker er ook heeft gerealiseerd. Van top tot teen een duurzaam project dus!

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.