Betrokken bouwers én gebruikers
Nieuwbouw moskee Bilal
Gepubliceerd op 1 juni 2022
Aan de rand van een woonwijk in Alkmaar verrijst multifunctioneel islamitisch centrum Bilal. Volledig gefinancierd door de leden van de stichting zelf en talloze (particuliere) donateurs. K_Dekker tekende voor de bouw van het centrum. De enorme betrokkenheid van veel toekomstige gebruikers en van de opdrachtgevers springt bij dit project in het oog.
“Proactief omgevingsmanagement, een strakke uitvoering met het oog op het beschikbare budget en een zo duurzaam mogelijke energieprestatie van het gebouw waren vooraf belangrijke aandachtspunten voor de opdrachtgevers”, vertelt uitvoerder Teun Eelman. En dus werkte het team van K_Dekker een gedetailleerd plan uit om de overlast voor de buurt tot een absoluut minimum te beperken, integreerde het de 2D-modellen van de staal- en betonleverancier met BIM in een driedimensionale tekening om zo de faalkosten te minimaliseren en tilden ze de isolatie van het pand naar een hoger niveau. “De RC-waarde van de gevelelementen is nu 6 in plaats van de minimaal benodigde 4,5. Dit duurzame, multifunctionele gebouw wordt echt een eyecatcher in de buurt.”
Nuchtere aanpak
Maar een moskee bouwen, dat doen ze bij K_Dekker niet elke dag. En dus nam Mohamed Bakni, projectleider namens de opdrachtgever Stichting Marokkaanse Islamieten Alkmaar, het team mee naar een Surinaamse moskee elders in Alkmaar. “Een heel leuke middag was dat, we hebben onze ogen uitgekeken”, zegt Teun Eelman. Bouwtechnisch maakte het bezoek geen verschil: er gelden geen speciale eisen of regels bij de bouw van een moskee. “Het versterkte vooral de onderlinge verstandhouding. Al zaten we daarvoor ook al op één lijn.” Dat beaamt Mohamed Bakni. “De nuchtere en open manier van doen van de medewerkers van K_Dekker sprak ons vanaf het eerste contact al enorm aan. Omdat het hele project door onze eigen gemeenschap gefinancierd wordt, vinden we een robuust vertrouwen tussen ons en de bouwer absoluut cruciaal.” Dat de betrokkenheid vanuit de buurt en de Alkmaarse moslimgemeenschap groot is, blijkt wel uit de belangstelling ‘langs de lijn’. “Er komen regelmatig mensen kijken, dat valt absoluut op. Je maakt niet vaak mee dat de eindgebruikers van zo’n groot complex zich zo verwant voelen met de realisatie ervan”, zegt Teun Eelman.
Gebroken lichtinval
Het pand wordt volledig onderkelderd (947m2), krijgt daarbovenop nog twee verdiepingen en wordt door K_Dekker casco opgeleverd. “We maken de gevel, inclusief entree, metselwerk, trappen, lift, kozijnen en diverse glazen koepels. Ook voorzien we de zes hoge ramen van de moskeeruimte van bijzondere, artistieke kozijnen met arabesk aandoende uitsnedes. Dat geeft straks een mooie, gebroken lichtinval binnen”, vertelt Teun Eelman. Op het dak komen zonnepanelen en ook lichtkoepels, maar geen minaretten of luidsprekers. “Bilal was de naam van de eerste islamitische gebedsoproeper. De oproep tot gebed gaan we misschien met visuele effecten vanuit de lichtkoepels doen – helemaal 2022! Mooi om dat op een moderne manier en zonder overlast voor de buurt in te vullen”, zegt Mohamed Bakni.
Na oplevering van het pand door K_Dekker – gepland in oktober 2022 – staan afbouw en terreininrichting op het programma. Wie dat gaat doen is nog niet duidelijk. Wel zijn de twee partijen daarover in gesprek. Teun Eelman: “Het terrein rondom het pand hebben we wel alvast verhard met puingranulaat: sowieso noodzakelijk voor de uiteindelijke terreininrichting straks. De kosten daarvoor hebben we fiftyfifty gedeeld. Die verharding moet vroeg of laat toch gebeuren en op een verhard terrein kunnen wij tijdens de bouw van het pand veel makkelijker manoeuvreren. Win-win dus.”
Ontmoetingsplek
Islamitisch centrum Bilal wordt in de eerste plaats een moskee, maar zal daarnaast ook fungeren als ontmoetingsplek. “Dat moet je breed zien. Je kunt denken aan huiswerkbegeleiding, sport, kookles, taallessen Arabisch, lezingen. Maar het wordt ook een plek waar je kunt komen voor een kop koffie en een praatje, en misschien richten we flexwerkplekken in voor zzp’ers”, vertelt Mohamed Bakni. Als laagdrempelig toegankelijke ontmoetingsplek vervult het centrum straks een belangrijke rol binnen de moslimgemeenschap in Alkmaar.
PROJECTINFORMATIE
Nieuwbouw moskee Bilal
Alkmaar
In Alkmaar realiseert K_Dekker de nieuwbouw van Moskee Bilal. Dit wordt een multifunctioneel islamitisch centrum met ruimte voor allerlei activiteiten, diensten en faciliteiten. Het wordt een duurzame nieuwbouw. Zo komt het dak vol zonnepanelen te liggen, komen er groene parkeerplaatsen en het gebouw gaat van het gas af. Ook worden de gevels extra geïsoleerd, wat een hogere rc waarde oplevert.