HOME | nieuws | Creatief omgaan met ruimte

Creatief omgaan met ruimte

Amsterdam

Gepubliceerd op

Een ondergrondse parkeergarage met op het dak een voetbalveld. Dat realiseert K_Dekker op project Ravel aan de aan de Zuidas in Amsterdam. Vlak naast de A10 ter hoogte van de Zuidas ligt Sportpark “Goed Genoeg” waar ook voetbalclub AFC haar velden heeft. Amsterdam is al aardig dicht gebouwd, dus moet er creatief nagedacht worden over bestemmingen zoals bijvoorbeeld een parkeergarage. Hierdoor is het idee ontstaan om een parkeergarage te bouwen onder de voetbalvelden van AFC Amsterdam.
Dick Hendrikse, uitvoerder van K_Dekker heeft op dit project de leiding. “Parkeergarage Ravel is een enorm project in een binnenstedelijk gebied, dat is weer eens iets anders dan de “bruggenbouwer” waar ik om bekend sta bij K_Dekker.”
“Doordat dit project in een binnenstedelijk gebied ligt, is ook de werkruimte zeer beperkt. De opslag strook waar alle keten staan is maar zo’n 10 meter breed. Het is dus van groot belang dat dit netjes en overzichtelijk blijft. Een mooie uitdaging!”, aldus Dick.
De garage wordt straks 83 meter breed en 116 meter lang. Om hier een voorstelling van te maken; een voetbalveld is ongeveer 60 meter breed en 100 meter lang. Er komen 300 parkeerplekken en er wordt gedacht aan de duurzame ontwikkelingen in de toekomst: veel plaatsen voor elektrische auto’s.
Om ruimte voor de parkeergarage te maken is er ruim 30.000m3 grond uitgegraven. De betonnen vloer is verankerd in de grond met 584 ankers die zorgen dat de vloer niet omhoog komt. Na het uitharden van de, in het werk gestorte vloer, zijn er prefab wanden en kolommen geplaatst.
“Daarna hebben we het dak gerealiseerd d.m.v. prefab betonbalken met hierover heen zogenaamde “kanaalplaten”. Over de kanaalplaten heen is een druklaag (beton) gestort. Het dak van de uiteindelijke parkeergarage ligt onder afschot, om het water af te kunnen laten afvloeien. Het bouwkundige gedeelte, welke nu wordt uitgevoerd bevat onder andere technische installaties, lift, trappenhuis, wc ruimte etc.” vertelt Dick enthousiast.
Op het dak van de parkeergarage wordt, na het aanbrengen van een afwateringssysteem, één voetbalveld aangelegd voor de voetbalclub AFC. Volgens planning wordt de parkeergarage begin 2018 in gebruik genomen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.