HOME | nieuws | _KLEINBOUW | DROOM KOMT TOT LEVEN

DROOM KOMT TOT LEVEN

Nieuwbouw woning en bedrijfshal

Gepubliceerd op

Praten, praten en nog eens praten: dat was in zekere zin de rode draad bij de bouw van de villa en de autoshowroom in Cruquius. K_Dekker Kleinbouw, opdrachtgevers Bas en Ursula Brinkmann en HD Ontwikkeling | Architectuur | Projectmanagement werkten op dit project in bouwteam. En dat betekende dat er intensief is overlegd voor en tijdens de bouw. Eindresultaat: twee panden die helemaal op maat zijn.

Het vele overleggen met deze partijen was nieuw voor Rick Vredenburg, sinds januari bij K_Dekker in dienst als voorbereider. Maar het beviel goed. “Het zeer regelmatige overleg met de opdrachtgevers als met de architect en de bouwkundige tekenaar werkte heel verhelderend. Je zag als het ware een droom tot leven komen, dat was geweldig! Gaandeweg maakten we samen keuzes afhankelijk van wat er technisch mogelijk was, zonder afbreuk te doen aan het oorspronkelijke idee van de opdrachtgevers. Sterker nog: ik denk dat dat idee nu letterlijk staat als een huis.”

Bouwen in bouwteam betekent dat je gezamenlijk toewerkt naar een realiseerbaar ontwerp. Terwijl het project loopt, neem je beslissingen over materiaal, uitvoering en afwerking. “Dat lijkt voor een buitenstaander omslachtig of zelfs vertragend. Het klopt ook dat werken in bouwteam een intensievere begeleiding vergt tijdens het bouwproces, tegelijkertijd zorgt het intensieve contact ook voor een bindende factor waardoor je net dat extra stapje wilt en kan zetten, zegt Rick Vredenburg. Essentieel is dat de bouwer en opdrachtgevers zich flexibel opstellen – niet alles valt binnen tijd en budget. “Maar daarin konden we op elkaar rekenen.”

Transparant bouwproces

Ook opdrachtgevers Bas en Ursula Brinkmann zijn enthousiast over deze aanpak. “Vooraf hadden wij heel veel vragen – logisch misschien, je bouwt niet elke dag een huis – en dankzij het continue overleggen hadden we toch steeds het gevoel dat we grip hielden op het hele proces. Dat gaf rust.” De villa en autoshowroom zijn honderd procent naar wens, juist dankzij al het tussentijdse schaven, overdenken en kijken. “Door het transparante bouwproces was het voor ons continu duidelijk wat er ging gebeuren en hoe onze droom ervoor stond. Bovendien werd aan onze belangrijkste eisen over duurzaamheid en laag energieverbruik niet getornd.”

Belangrijke duurzaamheidseisen

Bij de realisatie werkte K_Dekker samen met HD O​ntwikkeling | Architectuur | Projectmanagement en Klomp Technisch Buro. De opdrachtgevers wilden duurzame panden. Het bouwteam boog zich over de vraag hoe ze die eisen zo slim mogelijk konden integreren met de op tafel gelegde wensen voor de uitstraling en het benodigde vloeroppervlak. “Uiteindelijk is gekozen voor warmtepompen, zonnepanelen en hoogwaardige isolatie. Ook is in beide gebouwen vloerverwarming aangelegd.”

De rollen in het bouwteam waren duidelijk verdeeld: K_Dekker checkte de maatvoering en zat bovenop de communicatie en HD Architecten controleerde de visuele en technische aspecten. Rick Vredenburg: “Zo hielden we het overzicht en konden we bovendien steeds snel schakelen.”

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw woning en bedrijfshal

Cruquius

Wonen en werken: K_Dekker kleinbouw heeft in opdracht van de familie Brinkman een compleet nieuw woonhuis met bedrijfshal in Cruquius gerealiseerd. Binnen de bouwteamovereenkomst is nauw samengewerkt met architect HD Advies en Klomp Technisch Buro.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.