HOME | nieuws | _INFRA | Duikersluis Schagen in de prijzen gevallen

Duikersluis Schagen in de prijzen gevallen

Restauratie tongewelfde duiker Oudendijk

Gepubliceerd op

Vorig jaar heeft K_Dekker bouw & infra in samenwerking met Pronk Bouw de Duikersluis in de Oudendijk bij recreatiepark Burghorn te Schagen vakkundig gerestaureerd. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is hiermee in de prijzen gevallen! Op de ‘Nationale Sluizendag’ op 26 oktober heeft de Stichting Historische Sluizen en Stuwen in Nederland (HSSN) de restauratie van de duikersluis (gemeente Schagen) beloond met de derde prijs!
De in 1739 gebouwde sluis is een gemetselde toogconstructie met keerwanden. De vleugelmuren aan de noordoostzijde zijn boven de waterlijn grotendeels opnieuw opgemetseld (zoveel mogelijk met originele stenen), voorzien van muurankers en vastgezet met stalen pennen. Aan de zuidwestzijde was een complete boom in de frontmuur ingegroeid, waardoor een groot deel van het metselwerk was ontzet. Deze delen zijn hersteld. De buitenkant van het halfronde gewelf is hersteld en waterdicht gemaakt. De verrotte houten leuning is vervangen door een leuning van gietijzeren balusters.
Mooi detail: tijdens het droogzetten van de sluis en het verwijderen van de bagger werd op de bodem van de sluis de sluitsteen van de westzijde aangetroffen. Deze sluitsteen was in de bagger mooi geconserveerd en is weer ingemetseld op zijn oorspronkelijke plaats.
De sluis kan weer functioneren zoals in de oorspronkelijke situatie: het water wordt gekeerd door een beweegbare houten schuif. In de loop van de jaren was deze schuif vervangen door een vaste houten stuw kort achter de sluis. Deze stuw is nu verwijderd.
Bij de afwerking van het grondwerk rondom de duiker is gelet op de zichtbaarheid van de sluis. Het maaiveld is wat lager afgewerkt en langs de keerwanden is een strook van schelpen aangebracht die ook dienstdoet als drainagekoffer. Tevens is er een informatiebord geplaatst over de historische achtergrond van deze sluis. Gemetselde duikersluizen zijn tamelijk uniek, daarom is het belangrijk dat dit cultuurhistorisch waardevolle exemplaar behouden is.

PROJECTINFORMATIE

Restauratie tongewelfde duiker Oudendijk

Schagen

Het gewelf onder de Oudendijk in Schagen was bijna onzichtbaar geworden; K_Dekker heeft dit provinciale monument in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in oude luister hersteld. Bij toeval werd zelfs de ontbrekende sluitsteen onder water gevonden en opnieuw ingemetseld. Een mooie klus met een historisch tintje!

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.