Historische waterwerken
Vervangen drie (monumentale) bruggen Vijzelstraat
Gepubliceerd op 31 mei 2020
In de binnenstad van Amsterdam drie historische bruggen – waarvan twee monumentale – van a tot z opknappen en vrijwel helemaal in oude luister herstellen: dat is zonder twijfel een mooie opdracht. “Het gaat hier echt om restauratie van kenmerkende details van de Amsterdamse bruggen: de sierlijke leuningen, het metselwerk aan de onderzijde en de robuuste, natuurstenen blokken op de pijlers.”
Tegelijkertijd is het ook een enorme logistieke puzzel. Over de drie bruggen – Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht – in de Amsterdamse Vijzelstraat gaat elke dag een continue stroom van druk verkeer: fietsers, voetgangers, trams, auto’s, vrachtwagens en bestelauto’s. “Voor de gemeente is het cruciaal dat de doorstroming van het verkeer zo min mogelijk belemmerd wordt. Een kleine opstopping in het centrum kan namelijk al flinke gevolgen hebben voor het verkeer elders in de stad”, zegt Steven Molleman, projectleider bij de gemeente Amsterdam.
Aan de aannemer om daar slim mee om te gaan. “In de praktijk blijkt namelijk dat het plan steeds moet worden gefinetuned en opnieuw moet worden afgestemd op hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat. Dat vraagt om flexibiliteit en snel kunnen schakelen. Maar terwijl het in februari nog echt druk was op straat en we volop in afstemming waren met de ondernemers, veranderde dat radicaal begin maart door de coronacrisis. Veel zaken sloten hun deuren, toeristen zag je niet meer en het dagelijkse verkeer werd ook veel minder. Amsterdam werd in één keer een stuk stiller, voor het werk wel een voordeel”, vertelt Steven Molleman.
HELE STRAAT OPEN
De renovatie van de drie bruggen is onderdeel van een complete upgrade van de Vijzelstraat, waarbij straat, stoep en trambaan een nieuw profiel krijgen. Daarom wordt er gefaseerd gewerkt: één weghelft blijft steeds in gebruik. “Dat geldt dus ook voor het werk aan de bruggen. Maar een halve brug slopen en helemaal heropbouwen voor je aan de andere helft kunt beginnen vraagt wel om extra constructieberekeningen. De stabiliteit en veiligheid van elk brugdeel moeten tijdens en na het werk steeds gegarandeerd zijn”, zegt Lisanne Robben, werkvoorbereider bij K_Dekker. Dat vraagt om een precieze en gedegen voorbereiding.
ALLES PER BOOT
En dan heb je – normaal gesproken – nog al het dagelijkse verkeer over de bruggen waarmee rekening gehouden moet worden, de krappe werkruimte en het feit dat je er niet kunt parkeren. “We werken bij deze klus eigenlijk uitsluitend vanaf het water. Al het materiaal, materieel én de mensen komen en gaan per boot. Dat is niet alleen praktisch, eigenlijk is het ook het meest logisch. En bij K_Dekker zijn we het ook zo gewend: heel veel projecten die we uitvoeren in de Amsterdamse binnenstad doen we vanaf het water.”
Lees hier de laatste editie van Bouwbericht (klik)
Meer info: amsterdam.nl/rodeloper
PROJECTINFORMATIE
Vervangen drie (monumentale) bruggen Vijzelstraat
Amsterdam
Een drukke winkelstraat die veiliger, ruimtelijker en overzichtelijker wordt. De Vijzelstraat in Amsterdam wordt compleet opnieuw ingericht. K_Dekker heeft in opdracht van Max Bögl in deze straat drie, waarvan twee monumentale bruggen (geheel of deels) vervangen, inclusief de restauratie werkzaamheden aan de monumentale onderdelen (metselwerk, natuursteen en smeedwerk). Twee daarvan zijn zelfs een Rijksmonument en dateren uit de 18e eeuw.