HOME | nieuws | Innovatie met warmtewinning bij nieuwbouw werf HHNK

Innovatie met warmtewinning bij nieuwbouw werf HHNK

De Koog (Texel)

Gepubliceerd op

Op Texel realiseren we de nieuwbouw van een werf met bedrijfshal voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Bijzonder op dit project is de toepassing van een innovatief nieuw soort warmtewinningssysteem: Riothermie.

De nieuwe bedrijfshal wordt straks verwarmd met warmte uit rioolwater: riothermie. Dit gebeurt met een 48 meter lange warmtewisselaar die we tussen een bestaande persleiding hebben gebouwd.  In plaats van lucht- en bodemwarmte wordt deze warmtepomp dus nu ingezet voor warmte uit afvalwater. Riothermie is een logische gedachte voor een rioolwaterzuivering en helemaal in lijn met de ambitieuze doelstellingen van HHNK om bij te dragen aan een duurzame economie en samenleving. Ook bij K_Dekker speelt verduurzaming een grote rol in de bedrijfsvoering. Bij zulke innovatieve oplossingen staat het projectteam dan ook vooraan om mee te kijken en mee te denken. Voor HHNK is dit een pilot- project en onderzoekt of dit systeem wellicht voor meerdere zuiveringen geschikt is.

Warmtewisselaar

De warmtewisselaar is een dubbelwandige rvs buis ( 8 segmenten van 6m1). Deze wordt aan elkaar gekoppeld waarna een warmtepomp door de dubbele wand een vloeistof verpompt door een zogenoemde geïsoleerde aanvoer- en retourleiding. Deze vloeistof krijgt dezelfde temperatuur als het rioolwater wat er doorheen stroomt. Dit is lage temperatuur en het temperatuurverschil is slechts enkele graden. Omdat de temperatuur van het afvalwater het hele jaar door vrij constant is, is dit geschikt voor lage temperatuur vloerverwarming.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.