HOME | nieuws | Bewuste Bouwers noemt K_Dekker als goed voorbeeld

Bewuste Bouwers noemt K_Dekker als goed voorbeeld

Verbeteren toegankelijkheid op drie stations (CASABAM)

Gepubliceerd op

Worden gezien als ‘goed voorbeeld’ is toch een groot compliment?! Voor ons is het eigenlijk al heel normaal om bewust te bouwen. Toch ‘dwingen’ de omstandigheden je soms tot nóg bewuster nadenken (denk aan COVID-19), maar het zit vooral ingebakerd in onze bedrijfscultuur. Vanuit enthousiaste teams worden deze initiatieven geactiveerd en enthousiasme is aanstekelijk. Wie weet kunnen we anderen hiermee ook inspireren?

 

 

Delen = Vermenigvuldigen: K_Dekker bouw & infra inventief bij project Station Castricum

Kennis is waardevol als je kennis kunt delen. Dat geldt ook in de bouwsector. Regelmatig komen we mooie voorbeelden en verhalen tegen. Of het nu gaat om bijzondere projecten, slimme praktische toepassingen of Goede Voorbeelden. Je kunt ervan leren, je kunt er inspiratie van opdoen. Daarom publiceren we deze verhalen in de rubriek Delen = Vermenigvuldigen. Want samen kom je echt verder dan alleen. Samen poetsen we het imago van de bouwsector verder op. Deze keer bedrijfsdeelnemer K_Dekker bouw & infra die aan het werk is bij Station Castricum.

Metamorfose voor station Castricum

Het bijna vijftig jaar oude station Castricum is toe aan vernieuwing en krijgt daarom een flinke metamorfose. Een luifelconstructie die bestaat uit een speciaal kunststof doek met mediterraan uiterlijk geeft het station straks een artistieke uitstraling. Het station wordt ruimer, lichter en met de aanleg van drie liften ook beter toegankelijk.

Bouwbedrijf K_Dekker bouw & infra bv realiseert alle voorzieningen om de toegankelijkheid van station en perrons voor mindervaliden te verbeteren. De uitdaging bij deze werkzaamheden is het tot een minimum beperken van de overlast voor reizigers, voor gebruikers van het station en voor omgeving. De meest omvangrijke werkzaamheden worden tijdens buitendienststellingen (TVP: treinvrije periode) in vooraf aangewezen weekenden uitgevoerd. Het carillon, ooit een geschenk van de inwoners van Castricum, wordt hersteld en teruggeplaatst bij het vernieuwde station.

Aandacht

Als Bewuste Bouwer laat K_Dekker bouw & infra bv zien, dat er naast het feitelijke bouwen ook aandacht is voor omgeving, veiligheid, bouwplaats medewerkers, milieu, verzorgdheid en in deze tijd Corona-maatregelen. Al deze facetten zijn geconstateerd tijdens het auditbezoek door onze auditor Gonny van Alewijk.

“Het project maakt een zeer nette en verzorgde indruk. Je merkt duidelijk, dat er goede afstemming is met alle stakeholders. En dat heb ik ook terug laten komen in een goede beoordeling”, aldus Gonny.

Drie Goede voorbeelden

K_Dekker is als Bewuste Bouwer constant in ontwikkeling en is erg inventief. Dat blijkt wel uit de vele Goede Voorbeelden die op dit project zijn gesignaleerd.

Tulpenactie #omgeving

Als dank voor het geduld tijdens bouwhinder is er vlak voor Pasen een tulpenactie gehouden in samenwerking met de lokale bloemenkiosk van het station. Alle medewerkers hebben tulpen aan de omwonenden uitgedeeld, waarbij de emmers met tulpen met een kleine shovel werden vervoerd. Het uitdelen gebeurt met een lange stok waarop de 1,5 m was aangegeven, een houder voor de bos tulpen en een houten hand als symbool.

Nieuwe koffiebekers #vakmensen

K_Dekker had de LMRA-regels op de oude koffiebekers staan en op de nieuwe staan de kernwaarden van K_Dekker: succes, trots, inspireren, vooruitstrevend en samen. Op deze manier wil K_Dekker de bewustwording van deze kernwaarden bij medewerkers en alle andere betrokkenen stimuleren.

Tapijt #verzorgd

Bij het ketenpark aan de duinzijde bestaat de bestrating uit grote natuurstenen kinderkoppen. Om deze te beschermen tegen de rijplaten heeft de uitvoerder oud tapijt over de kinderkoppen gelegd en daar overheen de rijplaten.

Goed Corona-Voorbeeld

Voor de bouwplaats medewerkers is een extra schaftkeet geplaatst. In de keet staan de stoelen voldoende uit elkaar en op de tafels liggen naambordjes. Iedere medewerker heeft nu een vaste plek en maakt deze ook zelf schoon. Dit hebben wij aangemerkt als een Goede Corona-maatregel.

Totstandkoming van Goede Voorbeelden

Met al deze Goede Voorbeelden zijn we dan wel nieuwsgierig hoe het team tot zulke Goede Voorbeelden komt? Simone Jonker (Omgevingsmanager) vertelt: “Soms ‘dwingen’ de omstandigheden je tot nog bewuster nadenken (denk aan COVID-19), maar het zit vooral ook in onze bedrijfscultuur. Vanuit enthousiaste teams worden deze initiatieven geactiveerd en enthousiasme is aanstekelijk. Daarnaast hebben we ook de K_Dekker GOEDIDEE in het leven geroepen, waarbij je goede ideeën/ontwikkelingen of initiatieven kunt indienen. Dit stimuleert nog meer het bewust(er) nadenken en er zijn elk jaar ook nog eens ontzettend leuke prijzen aan verbonden.”

Wat is voor K_Dekker de meerwaarde Bewuste Bouwers?

“Door conform de gedragscode van Bewuste Bouwers op onze projecten te werken, bouwen we op een veilige, duurzame en omgevingsbewuste manier. De bewustwording van deze werkwijze wordt door Bewuste Bouwers nog eens extra benadrukt, waardoor je alert blijft om ook daadwerkelijk veilig en bewust te blijven werken en misschien wel nét dat stapje extra te zetten voor jezelf en de omgeving?”

PROJECTINFORMATIE

Verbeteren toegankelijkheid op drie stations (CASABAM)

Castricum en Almere

Op de stations Castricum, Almere Buiten en Almere Muziekwijk heeft K_Dekker voorzieningen om de toegankelijkheid van station en perrons voor mindervaliden te verbeteren. Ook tijdens het werk moest de overlast voor reizigers tot een minimum beperkt blijven. Het project behoort tot het programma “Verbeteren Toegankelijkheid stations’ van ProRail en deze werd CASABAM genoemd. De nieuwe stations zijn toegankelijker, ruimer, lichter en comfortabeler.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.