HOME | nieuws | Lekker in het zonnetje (Solarlab)

Lekker in het zonnetje (Solarlab)

Petten

Gepubliceerd op

Een kantoorpand transformeren tot een state-of-the-art laboratorium dat zich volledig richt op het testen van zonnepanelen. Dan struikel je over de innovatieve, zonnige kenmerken – het bouwproces zelf is dan eigenlijk maar heel ‘gewoon’.

Testplateaus op het dak en aan de gevel: TNO wil het nieuwe laboratorium in Petten ook gebruiken voor de promotie van de nieuwe zonnepanelen. Kortom: het oog wil ook wel wat. Op twee geveldelen (circa 100 m2) zijn zonnepanelen voorzien van een speciale print met dezelfde look als de gevel zelf. Vanaf een afstand zie je nauwelijks dat het zonnepanelen zijn.

Het nieuwe laboratorium wordt tegen een bestaand pand van TNO gebouwd, op de plek van een kantoor dat grotendeels gesloopt is. Belangrijke eis aan de sloper om daarbij zoveel mogelijk te recyclen. Dat is gelukt: het sloopbedrijf heeft vrijwel alle materialen doorverkocht of elders hergebruikt.

VAN A TOT Z

Bijzondere eisen bij de bouw van het lab zijn de vele voorzieningen die nodig zijn om de apparatuur onder de juiste omstandigheden te laten functioneren (extra luchtkanalen, sparingen voor kabels en piping, koelmachines et cetera) en de proeven tot een succes te maken. De twee plateaus op het dak moeten makkelijk en veilig te bereiken zijn om zo de panelen regelmatig te kunnen vervangen voor nieuwe exemplaren. Dus realiseert K_Dekker ook een lift, een nieuwe trap én een toegangsruimte op het dak. Bij oplevering is het pand ook van binnen helemaal af: schilderwerk, vloerbedekking, deuren … TNO hoeft alleen nog apparatuur en meubilair te verhuizen.

K_Dekker is als hoofdaannemer ook verantwoordelijk voor de coördinatie van het bouwproces. Dat betekent vooral plannen en aansturen van de installateur. De oplevering staat gepland in december 2020. In januari 2021 wil TNO het pand in gebruik nemen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.