HOME | nieuws | _INFRA | Monumentale restauratie gemaal Wieringerwaard

Monumentale restauratie gemaal Wieringerwaard

Restauratie monumentaal gemaal

Gepubliceerd op

Samen bouwen we sterk! Monumentale restauraties, daarmee slaan we de handen ineen met de mannen van Pronk Bouw. Wederom wordt er gezamenlijk een Provinciaal monument gerestaureerd en geconserveerd voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Het voormalige stoomgemaal welke dateert uit 1871 is een provinciaal monument. Dat geldt ook voor de uitstroomconstructie. Richting Nieuwesluis is een nieuw gemaal gebouwd, maar de oude mag niet gesloopt worden omdat dit een monument is. Ook moet de watergang haar functie behouden. Het gemaal is volledig drooggezet om de stenen muren te inspecteren en herstellen.

Vis verhuizing
Om massale vissterfte te voorkomen zijn alle vissen verhuisd door een ecoloog. Dat ging niet zonder slag of stoot. In het uitwateringskanaal van het oude gemaal aan de Noorddijk in Wieringerwaard bleken veel meer visjes rond te zwemmen dan waarop is gerekend. Ecoloog Jaap Groot uit Broek op Langedijk heeft met een schepnet voorns, baarzen, zeelten en kleine modderkruipers gevangen. De buit werd via de bak van een kraan overgezet in de ringvaart. Zo’n honderdduizend vissen zijn overgezet.

Voor de schotbalken van het gemaal wordt een betonnen fundering gerealiseerd. Gisteren is het beton gestort in de bekisting die is geplaatst in het afwateringskanaal. Op de betonnen keerwand kunnen schotbalken geplaatst worden als er door hoog water overstromingsgevaar dreigt. De keerwand is mobiel, mocht het gemaal ooit zijn functie terugkrijgen, kan de wand worden verwijderd.

PROJECTINFORMATIE

Restauratie monumentaal gemaal

Wieringerwaard

Het gemaal in Wieringerwaard werd weliswaar buiten werking gesteld, maar is zo beeldbepalend in de omgeving dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opdracht gaf tot restauratie. K_Dekker werkte daarbij intensief samen met Pronk Bouw.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.