HOME | projecten | _INFRA | Restauratie monumentaal gemaal
PDF

Restauratie monumentaal gemaal

Wieringerwaard

Het gemaal in Wieringerwaard werd weliswaar buiten werking gesteld, maar is zo beeldbepalend in de omgeving dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier opdracht gaf tot restauratie. K_Dekker werkte daarbij intensief samen met Pronk Bouw.


Wieringerwaard 20 december 2017 0 - 500.000 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Restauratie monumentaal gemaal

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Opleverdatum 20 december 2017
Gerealiseerd
Locatie Wieringerwaard

Het voormalig stoomgemaal in Wieringerwaard uit 1871 is een provinciaal monument. Dat geldt ook voor de uitstroomconstructie. Hoewel dit oude gemaal niet meer in gebruik is, wordt deze daarom niet gesloopt maar hersteld. Ook de watergang moest zijn functie behouden.

Omdat in het uitwateringskanaal van het oude gemaal veel meer vissen bleken rond te zwemmen dan voorzien, werd ecoloog Jaap Groot uit Broek op Langedijk ingeschakeld. Hij heeft met een schepnet alle voorns, baarzen, zeelten en kleine modderkruipers gevangen en overgezet in de ringvaart. Dat ging om circa honderdduizend vissen – massale vissterfte is zo dus voorkomen.

Vervolgens konden de restaurateurs aan de slag. Voor de schotbalken van het gemaal is een betonnen fundering gerealiseerd. Daarna is het beton gestort in de bekisting die is geplaatst in het afwateringskanaal. Op de betonnen keerwand kunnen schotbalken geplaatst worden als er door hoog water overstromingsgevaar dreigt. De keerwand is mobiel. Mocht het gemaal ooit zijn functie terugkrijgen, kan de wand worden verwijderd.

Het metselwerk boven de waterlijn is gerestaureerd en de sluiskom is deels gevuld met zand en grond. In de schotbalksponning wordt een betonplaat aangebracht als grondscheiding.

_Nieuws over dit project

Monumentale restauratie gemaal Wieringerwaard

Samen bouwen we sterk! Monumentale restauraties, daarmee slaan we de handen ineen met de mannen van Pronk Bouw. Wederom wordt er gezamenlijk een Provinciaal monument gerestaureerd en geconserveerd voo...
Lees verder