HOME | projecten | _INFRA | Herstel Monumentale boogbrug Oud Blaricummerweg
PDF

Herstel Monumentale boogbrug Oud Blaricummerweg

Naarden

De in 1904 gebouwde Monumentale Boogbrug aan de Oud Blaricummerweg in Naarden is volledig hersteld met behoud van de historische waarde. De brug vormt samen met de twee dienstwoningen en de oude Melkerij ‘Oud Bussem’ een Rijksmonument. K_Dekker heeft in bouwteam met Gemeente Gooise Meren en ingenieursbureau RPS de brug versterkt, hersteld en de twee naastgelegen houten fietsbruggen volledig vervangen. 


Naarden 15 december 2021 500.000 - 1.500.000 Gemeente Gooise Meren

Herstel Monumentale boogbrug Oud Blaricummerweg

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Gemeente Gooise Meren
Architect Ingenieursbureau RPS
Opleverdatum 15 december 2021
Gerealiseerd
Locatie Naarden

Het herstel was een technisch complexe opgave. In nauw overleg met de Welstand en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is een ontwerp gemaakt die de historische waarde versterkt en waarbij de brug ook de huidige verkeersbelasting kan blijven dragen.

Duurzaam herstel

Om de brug te kunnen herstellen moesten eerst alle kabels en leidingen worden omgelegd. In de hoog gemetselde boogbrug zitten prachtige bouwkundige details die nauwelijks opvielen. De brug wordt versterkt en het metselwerk wordt in ere hersteld. Over de brug heen is een nieuw betonnen dek gebouwd. De twee naastgelegen houten fietsbruggen zijn later door de brug heen aangelegd en behoren niet tot het monumentale geheel. Hierdoor konden deze volledig worden vervangen door twee duurzame exemplaren. Ook is de entree voor de brug, tussen de twee dienstwoningen in anders ingericht.

Tijdens de werkzaamheden was de brug volledig afgesloten. De ruimte was zeer beperkt en er moest wel veilig worden gewerkt. Hierdoor was het niet mogelijk om weggebruikers te laten passeren. De omgeving werd tijdig geïnformeerd over werkzaamheden die overlast kunnen veroorzaken.