HOME | PROJECTEN | _INFRA | HERSTEL MONUMENTALE BRUG OUD BLARICUMMERWEG

HERSTEL MONUMENTALE BRUG OUD BLARICUMMERWEG

NAARDEN

PDF

De in 1904 gebouwde Monumentale Boogbrug aan de Oud Blaricummerweg in Naarden wordt volledig hersteld met behoud van de historische waarde. De brug vormt samen met de twee dienstwoningen en de oude Melkerij ‘Oud Bussem’ een Rijksmonument. K_Dekker gaat in bouwteam met Gemeente Gooise Meren en ingenieursbureau RPS de brug versterken, herstellen en de twee naastgelegen houten fietsbruggen vervangen. 


Naarden 15 december 2021 500.000 - 1.500.000 Gemeente Gooise Meren

HERSTEL MONUMENTALE BRUG OUD BLARICUMMERWEG

OMZET 500.000 - 1.500.000
CONTRACTVORM Bouwteam
OPDRACHTGEVER Gemeente Gooise Meren
ARCHITECT Ingenieursbureau RPS
OPLEVERDATUM 15 december 2021
STATUS In realisatie
LOCATIE Naarden

Het herstel wordt een technisch complexe opgave. In nauw overleg met de Welstand en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed is een ontwerp gemaakt die de historische waarde versterkt en waarbij de brug ook de huidige verkeersbelasting kan blijven dragen.

Duurzaam herstel

Om de brug te kunnen herstellen moeten eerst alle kabels en leidingen worden omgelegd. In de hoog gemetselde boogbrug zitten prachtige bouwkundige details die nu nauwelijks opvallen. De brug wordt versterkt en het metselwerk wordt in ere hersteld. Over de brug heen wordt een nieuw betonnen dek gebouwd. De twee naastgelegen houten fietsbruggen zijn later door de brug heen aangelegd en behoren niet tot het monumentale geheel. Hierdoor kunnen deze volledig worden vervangen door twee duurzame exemplaren. Ook wordt de entree voor de brug, tussen de twee dienstwoningen in anders ingericht.

Tijdens de werkzaamheden is de brug volledig afgesloten. De ruimte is zeer beperkt en er moet wel veilig kunnen worden gewerkt. Hierdoor is het niet mogelijk om weggebruikers te laten passeren. De omgeving wordt tijdig geïnformeerd over werkzaamheden die overlast kunnen veroorzaken. De afsluiting van de brug duurt tot 15 december.