HOME | projecten | _INFRA | Restauratie Monumentaal Staverse Poortje
PDF

Restauratie Monumentaal Staverse Poortje

Enkhuizen

Het Staverse Poortje in Enkhuizen is een Rijks monumentale “poort” midden in Enkhuizen die vanaf de Wierdijk toegang geeft tot de Compagniehaven. De poort stond al jaren scheef en op instorten. Aan K_Dekker de eer om samen met Pronk Bouw de poort weer in oude staat te herstellen.


Enkhuizen 22 november 2019 0 - 500.000 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Restauratie Monumentaal Staverse Poortje

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm Bouwteam
Opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)
Opleverdatum 22 november 2019
Gerealiseerd
Locatie Enkhuizen

Op het eerste gezicht lijkt dit een klein en ‘eenvoudig’ project, maar niets is minder waar. De historische poort dateert al uit 1833 en is dus beeldbepalend en onmisbaar voor Enkhuizen. In overleg met opdrachtgever Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), de gemeente, Monumentencommissie Mooi Noord-Holland en ingenieursbureau Antea Group werd een restauratieplan opgesteld.

3D model

Eerst is het poortje driedimensionaal ingemeten, de fundering bloot gegraven en kernboringen uitgevoerd om alle zwakke plekken op te sporen. Daaruit bleek dat de onderkant nog recht stond. Ook het bovenstuk was nog goed, dat moest alleen geschilderd worden en hier en daar een steentje vervangen. Maar in het middenstuk was de samenhang compleet verdwenen. Het metselwerk was slecht, en er zaten scheuren en holle gaten in.

Het Staverse Poortje werd doormidden gezaagd en het bovenstuk eraf gehesen. Vervolgens is het middenstuk steentje voor steentje afgepeld en alle slechte vervangen door gelijksoortige stenen. In november werd het bovenstuk weer met militaire precisie op z’n plek gehesen (Zie YouTube film). Het bovenstuk, de zandstenen kroon en het metselwerk zijn ook hersteld.

_Nieuws over dit project

Staverse Poortje in Enkhuizen feestelijk opgeleverd, het Rijksmonument kan weer stormen trotseren

ENKHUIZEN – Het Staverse Poortje in Enkhuizen staat alweer sinds november kaarsrecht op z’n plek, maar pas woensdag is de feestelijke oplevering. Het monumentale poortje uit 1833 kan weer stor...
Lees verder