HOME | projecten | Bouw Rhino batterij opslag
PDF

Bouw Rhino batterij opslag

Lelystad

In Lelystad heeft K_Dekker gewerkt aan de realisatie van een opslag voor de grootste batterij van Nederland. Deze batterij heeft een vermogen die te vergelijken is met het totale elektriciteitsverbruik van ca. 5.000 huishoudens per jaar: een GIGA-batterij! Alle bouwkundige werkzaamheden aan de opslag vielen onder de scope van K_Dekker.


Lelystad 09 november 2020 0 - 500.000 ENGIE Infra & Mobility B.V.

Bouw Rhino batterij opslag

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever ENGIE Infra & Mobility B.V.
Opleverdatum 09 november 2020
Gerealiseerd
Locatie Lelystad

Eerst heeft K_Dekker de heiwerkzaamheden uitgevoerd, waarna een vloeistofdichte betonnen fundatie vloer is gerealiseerd. Dit is eigenlijk een soort ‘bak’ waar de batterijen op komen te staan. De mantelbuizen t.b.v. de aansluitingen met de batterijen zijn gelegd. Ook een tijdelijke kraanopstelplaats was nodig voor het plaatsen van de batterijen. Tot slot de terreinafwerking d.m.v. een hekwerk om het terrein voorzien van een toegangspoort. Het straatwerk, maken van parkeerplaatsen en verdere afwerking met grind rondom de batterijen maken het project compleet. De werkzaamheden werden uitgevoerd op de locatie bij het testcentrum van de Wageningen University & Research te Lelystad, direct naast het windmolenpark Neushoorntocht.

Rhino batterij

Het primaire doel van de batterij is om een grotere hoeveelheid hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet te zetten. Dit wordt gedaan door de batterij zo in te zetten dat het afschakelen van duurzame energieproductie wordt beperkt.  Daarnaast wordt met behulp van de Rhino batterij het elektriciteitsnet gestabiliseerd. De Rhino batterij levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Energieopslag is de ontbrekende schakel in de energietransitie.