HOME | projecten | Giga Groen: realisatie batterijopslag
PDF

Giga Groen: realisatie batterijopslag

Lelystad

Bij Lelystad worden opnieuw concrete stappen gezet om de energietransitie een zet te geven. Een gigantische batterijopslaglocatie (Giga Storage Buffalo) gaat daar duurzaam opgewekte energie tijdelijk opslaan om zo het elektriciteitsnet te stabiliseren door vraag en aanbod van groene energie meer in balans te brengen. K_Dekker werkt in bouwteam mee aan dit project.


Lelystad 29 juli 2022 500.000 - 1.500.000 Equans Infra & Mobility

Giga Groen: realisatie batterijopslag

Omzet 500.000 - 1.500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Equans Infra & Mobility
Architect Sophia Engineering B.V.
Opleverdatum 29 juli 2022
Gerealiseerd
Locatie Lelystad

Met een vermogen van 25 MW en een capaciteit van 48 MWh is de hoeveelheid energie die in de batterij kan worden opgeslagen te vergelijken met het jaarlijkse energieverbruik van ruim negenduizend huishoudens. Het ontwerp is uitgevoerd door opdrachtgever Equans (voorheen Engie). De oplevering staat gepland vóór de zomer van 2022. Zo’n twee jaar geleden heeft K_Dekker in hetzelfde bouwteam het eerste batterijopslag project van Nederland uitgevoerd: De Giga Storage Rhino met een vermogen van 12 MW.

Bouwrijp en inrichten

We maken het complete terrein waarop de batterijopslag straks wordt opgebouwd  en het werkterrein bouwrijp. Zo realiseren we de complete fundering – onder meer met 160 prefab heipalen – en het oppervlak van de parkeerplaats, van de batterijopslag, van de toegangsweg en van het tijdelijke bouwterrein. De fundaties van onder meer de traforuimte en de fundatiebalken voor de batterycube opstelling vragen om een specialistische aanpak. De huidige, in slechte staat verkerende toegangsweg wordt gesloopt en het materiaal wat hierbij vrijkomt wordt weer gebruikt voor een nieuwe toegangsweg die afgebouwd wordt na de bouw van de Giga Storage Buffalo. In totaal gaat het om bijna 5000 m2 grondoppervlak.  Ook plaatsen we al het hekwerk en tien poorten rondom het terrein.

Extra duurzaam

Bij het werk maken we waar mogelijk gebruik van gerecycled bouwmateriaal. Dat betekent dat K_Dekker zoveel mogelijk tweedehands stelconplaten gebruikt -of alle als er voldoende beschikbaar zijn, toepassen van gerecycled beton (Biobound) in de fundaties en keerwanden en ook wordt er circulair betongranulaat toepast voor de ondergrond voor het complete terrein. Met de inzet van hybride of elektrisch aangedreven materieel en aggregaten onderstrepen we als bouwbedrijf de duurzame ambities van onze opdrachtgever Equans en van eindgebruiker Giga Storage nog eens extra.

_Nieuws over dit project

Back to basic?

K_Dekker bouw & infra legt in Lelystad het fundament onder de energietransitie: een gigantische batterijopslaglocatie (GIGA Storage Buffalo) gaat daar duurzaam opgewekte energie tijdelijk opslaan ...
Lees verder

Eerste paal grootste batterij-opslag van Nederland -Giga Storage Buffalo-

Bij Lelystad worden opnieuw concrete stappen gezet om de energietransitie een zet te geven. Een gigantische batterijopslaglocatie (GIGA Storage Buffalo) gaat daar duurzaam opgewekte energie tijdelijk...
Lees verder