HOME | projecten | _KLEINBOUW | Opbouw installatieruimtes ozonkelder Waternet
PDF

Opbouw installatieruimtes ozonkelder Waternet

Weesperkarspel

Op het terrein van Waternet in Weesperkarspel wordt drinkwater voor de regio Amsterdam gezuiverd. Dat gebeurt onder andere in een ozonkelder, waar ozon aan het water wordt toegevoegd om het te zuiveren. De pompinstallatie die het water in de kelder pompt was aan vervanging toe, een klus die door hoofdaannemer GMB Civiel is uitgevoerd. K_Dekker is gevraagd om in onderaanneming twee prefab technische units te bouwen en te plaatsen, waarin straks de traforuimte en laagspanningsverdeling worden gerealiseerd.


Weesperkarspel 01 juli 2024 0 - 500.000 GMB Civiel

Opbouw installatieruimtes ozonkelder Waternet

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever GMB Civiel
Architect Movares
Opleverdatum 01 juli 2024
In realisatie
Locatie Weesperkarspel

In de ozonkelders van Waternet wordt ozongas (gemaakt uit vloeibare zuurstof) aan het water toegevoegd. De chemische en bacteriologische kwaliteit van het water neemt hierdoor aanzienlijk toe. Daarnaast zorgt ozon voor een betere smaak, geur en kleur van het water.

De opvoerpompen en frequentieomvormers die ervoor zorgen dat het drinkwater in de ozonkelder terecht komt waren sterk verouderd en aan vervanging toe. Werkvoorbereider Tim Duinmaijer. “GMB Civiel heeft de opdracht aangenomen en ons gevraagd om de prefab technische units te produceren en te plaatsen. De units moesten een meter boven maaiveld op het dak van de kelder worden gehesen. Tussen de units hebben we ook een corridor gemaakt naar het bestaande onthardingsgebouw.” Uniek aan de opdracht is dat K_Dekker de technische units op de eigen werf in Krabbendam heeft gebouwd. Duinmaijer: “Prefab bouwen is efficiënter en scheelt transportbewegingen en overlast op bouwplaats. De units zijn gemaakt van een staalconstructie van Staalcon met sandwich binnenbekleding van Aluvo Felspartners en van binnenuit brandwerend bekleed door Buro Brandbeheersing. De kozijnen zijn geplaatst door JM Van Delft en Zn. Op zich allemaal niet heel ingewikkeld, maar door de logistiek en de planning toch best uitdagend.” K_Dekker heeft in de ontwerpfase meegewerkt en de units zowel constructief als bouwkundig in BIM (3D0 uitgewerkt).

Eind 2023 zijn de twee units van de K_Dekkerwerf in Krabbendam naar Weesperkarpel vervoerd en door Schot Verticaal Transport op hun plek gehesen. Tot slot kunnen de installaties in de units worden geplaatst.