HOME | projecten | Verbouw/renovatie monumentale grachtenpanden
PDF

Verbouw/renovatie monumentale grachtenpanden

Utrecht

De renovatie van drie grachtenpanden aan de Oudegracht in de binnenstad van Utrecht was vooral een logistieke uitdaging. Door de locatie en doordat de panden tijdens het werk deels in gebruik bleven. K_Dekker heeft de gevel gerenoveerd in de oude stijl uit 1900 en de panden verder helemaal gemoderniseerd.


Utrecht 21 juli 2016 1.500.000 - 5.000.000 Ivy Group BV

Verbouw/renovatie monumentale grachtenpanden

Omzet 1.500.000 - 5.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Ivy Group BV
Architect ZZDP Architecten
Opleverdatum 21 juli 2016
Gerealiseerd
Locatie Utrecht

De gevels van de drie monumentale grachtenpanden in de Utrechtse binnenstad – de voormalige bioscoop Wolff Camera – zijn volledig verwijderd en opnieuw gemaakt in de oorspronkelijke stijl van 1900, compleet met gietijzeren puien, elementen van natuursteen, houtsnijwerk (puur vakwerk uit de timmerfabriek van K_Dekker), kroonlijsten en een extra topgevel.

Vakmanschap

Asbestsanering, stripsloop, slopen van dakkapellen, vloeren en aanbouw: de binnenzijde van de grachtenpanden zijn volledig aangepakt. K_Dekker realiseerde nieuwe vloeren op de begane grond en op de verdieping, deels op nieuwe paalfundaties. Ook de aanbouw, nutsvoorzieningen, vuilwaterriolering en lift en liftschacht zijn compleet nieuw. Kozijnen werden deels vernieuwd, deels gerenoveerd; bij nieuwe beglazing en schilderwerk is rekening gehouden met de gemeentelijke en rijksmonumentenstatus van de panden. Verder trof K_Dekker verschillende verduurzamingsmaatregelen in de panden: isolatie, brandwerendheid, vloercoating. De voormalige bioscoop heeft een complete metamorfose ondergaan en biedt na de verbouwing ruimte aan twee winkels met appartementen erboven. Kortom: een historisch project waar K_Dekker volop vakmanschap in heeft gestoken.

Beperkingen

Vanwege de locatie in de oude binnenstad van Utrecht moest het team van K_Dekker rekening houden met allerlei beperkingen voor transport zoals een aslastbeperking en een lengtebeperking. Bovendien hanteert Utrecht een strenge milieuzone in het centrum en was de directe omgeving een voetgangersgebied. Ook lag de bouwput direct naast trillings- en geluidsgevoelige gebouwen – de panden zijn bovenop de oude werfkelders gebouwd. Het pand bleef goeddeels in bedrijf tijdens de werkzaamheden.