HOME | nieuws | _INFRA | Restauratie Tongewelf te Schagen

Restauratie Tongewelf te Schagen

Restauratie tongewelfde duiker Oudendijk

Gepubliceerd op

Het bijna onzichtbare gewelf onder de Oudendijk te Schagen is door K_Dekker bouw & infra b.v. in samenwerking met Pronk Bouw weer hersteld, zodat deze weer gezien mag worden. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft na historisch onderzoek en inspectie opdracht gegeven om dit provinciale monument weer in oude staat terug te brengen.
Diverse aanpassingen uit de vorige eeuw zijn verwijderd en het metselwerk is hersteld in zijn oorspronkelijke vorm. Hierdoor kon er ook een passende leuning gemaakt worden die past bij de uitstraling van de duiker.
Na het droogzetten van de duiker kwam de ontbrekende sluitsteen met het jaartal ook weer boven water, deze lag op de bodem van de duiker. Deze is tijdens de restauratie met een nieuwe schuif weer terug geplaatst.
Een bijzondere klus met een mooi hersteld kunstwerk waar nu met een informatiebordje over de geschiedenis vanaf een zitbank van genoten kan worden.

PROJECTINFORMATIE

Restauratie tongewelfde duiker Oudendijk

Schagen

Het gewelf onder de Oudendijk in Schagen was bijna onzichtbaar geworden; K_Dekker heeft dit provinciale monument in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in oude luister hersteld. Bij toeval werd zelfs de ontbrekende sluitsteen onder water gevonden en opnieuw ingemetseld. Een mooie klus met een historisch tintje!

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.