HOME | nieuws | _INFRA | STROOMSTOOT IN MIDDENMEER

STROOMSTOOT IN MIDDENMEER

Nieuwbouw OS Middenmeer nieuw 150/20kV station

Gepubliceerd op

Bouwen aan de toekomst. Dat is letterlijk wat K_Dekker heeft gedaan bij de realisatie van het 150 kV schakelstation in Middenmeer in opdracht van Reddyn en Qirion, het voormalige Liandon. “Zo’n civiel werk met beton en staal klinkt misschien niet zo futuristisch, maar we hebben mooi wel een knooppunt voor de digitale revolutie en de energietransitie neergezet”, zegt Ron Oudeman, directeur van K_Dekker.

In de Wieringermeer gebeurt het. “Het bruist hier letterlijk van de energie. As we speak wordt hier gebouwd aan een groot datacenter, en het beton van het schakelstation is net droog.” Herman Pruisken is manager van Qirion. Hij wijst op de windmolens in de verte en de bedrijvigheid aan de overkant van de weg. “Dit schakelstation is de verbinding tussen die twee activiteiten. De stroom wordt geleverd door het windmolenpark, wij zetten het om en leveren vervolgens onder meer door aan het Microsoft Datacenter.”

NIEUWE SCHAKEL

Het schakelstation in Middenmeer is daarmee een nieuwe schakel in het Nederlandse elektriciteitsnetwerk en een belangrijke stap in de energietransitie die overheid en bedrijfsleven de komende jaren willen bewerkstelligen. Die transitie heeft namelijk ook gevolgen voor het netwerk. Alle partijen die betrokken zijn bij de elektriciteitsvoorziening – Tennet, Reddyn, Qirion en regionale netwerkbeheerders zoals hier Liander – staan voor flinke veranderingen. “Het huidige elektriciteitsnetwerk heeft kolen- of gascentrales als klassiek startpunt, van waaruit de opgewekte elektriciteit wordt gedistribueerd via de diverse schakelstations in het land. Nieuwe aanbieders die stroom opwekken uit zon en wind willen ook inpluggen op dat netwerk”, legt Pruisken uit.

En als dat nou de enige verandering was. Tegelijkertijd worden de elektriciteitsbedrijven ook geconfronteerd met een toenemende vraag naar elektriciteit – niet alleen vanuit de datacenters maar ook vanuit de maatschappij. “Aan de vraagkant had je altijd al te maken met pieken en dalen, die discontinuïteit neemt nu ook toe aan de aanbodzijde. Anders gezegd: het waait nou eenmaal niet altijd en het is ook niet altijd zonnig”, zegt Pruisken. Ook daarin zit dus een technische uitdaging die nog opgelost moet worden: hoe sla je de opgewekte energie het slimst op? En vooral: hoe doe je dat zonder al te veel energieverlies?

MEER DAN BETON

Oudeman vindt de energietransitie en alles wat daarbij komt kijken ronduit fascinerend. “Natuurlijk zijn wij hier alleen civieltechnisch bij betrokken – wij doen de gebouwen, betonconstructie en infrastructuur inclusief de engineering. In de praktijk voelt het als veel meer. Alleen al omdat wij ons bij K_Dekker bedrijfsmatig ook intensief bezighouden met duurzaamheid en nieuwe energie. Zo hebben we recent 385 zonnepanelen op onze werf in Krabbendam geplaatst, met een totaal van 109.725 Watt piek. De uitdagingen waarvoor Qirion staat, zijn in dat opzicht geen ver-van-ons-bedshow. Daarbij: we werken al 35 jaar samen met ze – meedenken over brede marktontwikkelingen die gevolgen hebben voor onze beide bedrijven wordt dan je tweede natuur.”

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw OS Middenmeer nieuw 150/20kV station

Middenmeer

Voor elektriciteitsbedrijf Joulz realiseerde K_Dekker in Middenmeer de nieuwbouw van het onderstation van het nieuwe 150/20kV station. Het onderstation bestaat uit een schakeltuin, een CDG-gebouw, zes trafocellen plus schakelhallen en de civiele afwerking van het terrein.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.