HOME | nieuws | Succesvol weekend met plaatsen luifels station

Succesvol weekend met plaatsen luifels station

Metamorfose station Alkmaar Noord

Gepubliceerd op

Afgelopen weekend is het hoogtepunt bij de herbouw van station Alkmaar Noord met succes voltooid. Een huzarenstukje voor K_Dekker waar de afgelopen maanden naartoe is gewerkt. De vier perron luifels van maar liefst 23000 kilo zijn op het station gehesen. Ondanks de stevige wind is dit volgens plan verlopen. Maar dat is niet het enige, van vrijdagnacht tot maandagochtend vroeg zijn er in totaal zo’n 200 vaklieden aan de slag geweest. Het verleggen van kabels en leidingen, afmonteren van de luifels aan de spoorzijde en al het straatwerk op de perrons moest allemaal voor vijf uur maandagochtend gereed zijn. Vanaf kwart over vijf rijden de treinen namelijk weer.

Maandenlang is er voor de omgeving tot nu toe weinig zichtbaar geweest. Desondanks is er veel gebeurd. Eerst de sloop van het oude station, er is veel werk onder de grond verricht zoals het leggen van aansluitingen, het maken vanĀ  de liftputten en een nieuwe tunnel met trapopgang. Op de parkeerplaats aan de achterzijde van het station zijn de luifels voorgefabriceerd en zijn dus kant-en-klaar op het station gehesen.

Stevige wind

Zaterdagochtend 7.00 uur was het heel even spannend. De eerste luifel stond klaar om gehesen te worden, maar er stond aanvankelijk behoorlijk wat wind: het enige dat je niet onder controle hebt ondanks de precieze voorbereiding. Zonder problemen werd de eerste luifel op de kolommen gehesen. Ook de volgende drie zijn daarna zonder problemen geplaatst. Er was drie uur gepland per kap,

Perronverbreding

Door het groeiende reizigersaantal en de ambitie van ProRail om in de toekomst meer treinen te laten rijden vanuit de Noordkop richting Amsterdam is er op Alkmaar Noord ook een perronverbreding nodig, die ook dit weekend is gerealiseerd. In eerste instantie was dit niet meegenomen in de planning van afgelopen weekend, maar een paar weken geleden is deze klus als meerwerk aangenomen en toegevoegd in deze buitendienststelling. In 52 uur is maar liefst 1800 vierkante meter straatwerk op de perrons aangelegd.

PROJECTINFORMATIE

Metamorfose station Alkmaar Noord

Alkmaar

Goede bereikbaarheid van de stations voor alle reizigers is voor ProRail heel belangrijk. Toch zijn er in Nederland nog stations die matig toegankelijk zijn voor mindervaliden. In 2015 heeft K_Dekker met ProRail een contract getekend voor de verbetering van 9 stations in Nederland. Station Alkmaar Noord kwam ook aan de beurt: dit station heeft een complete metamorfose ondergaan. Na 40 jaar voldeed het station niet meer aan de eisen voor een toegankelijk station. Het station is grotendeels afgebroken en herbouwd. Veilig, duurzaam en toegankelijk voor iedere reiziger.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.