HOME | nieuws | _INFRA | Vijzelstraat flink opgeknapt: bekijk de timelapse!

Vijzelstraat flink opgeknapt: bekijk de timelapse!

Vervangen drie (monumentale) bruggen Vijzelstraat

Gepubliceerd op

De Vijzelstraat is de afgelopen periode flink onder handen genomen. We hebben alle kabels en leidingen in de grond vervangen, een nieuwe trambaan aangelegd, de stoepen verbreed, een vrijliggende fietsstrook gemaakt en 3 historische bruggen gerenoveerd. Weten hoe dat ging? Bekijk de timelapse onderaan dit artikel.

Door de straat opnieuw in te richten, is er meer ruimte ontstaan voor voetgangers en fietsers. De stoepen zijn nu breder en fietsers hebben een aparte fietsstrook gekregen. Om daar ruimte voor te maken, hebben we de oude, aparte rijbanen voor gemotoriseerd verkeer opgeheven. De auto’s rijden nu met de tram mee op een gloednieuwe trambaan. De straat is letterlijk opgefleurd doordat we de oude, grijze bestrating hebben vervangen door rode klinkers. Dit ontwerp sluit mooi aan op de eerder onder handen genomen straten Vijzelgracht en Rokin.

Toekomstbestendige bruggen

We hebben 3 historische bruggen die in slechte staat waren grondig gerenoveerd. Ze kunnen nu weer tientallen jaren mee. De bruggen over de Keizersgracht en Herengracht zijn rijksmonumenten, oorspronkelijk gebouwd in de 18e eeuw. De brug over de Prinsengracht is heel beeldbepalend. Alle kenmerkende details, van de sierlijke leuningen tot aan het metselwerk, zijn in oude luister hersteld. Op de bruggen zijn bankjes geplaatst waarop je kunt genieten van het uitzicht op de Amsterdamse grachten.

Tijdens de renovatie hebben we ook onderzoek gedaan naar de draagkracht van de bruggen. Meerdere houten funderingspalen (de oudste komt uit 1727) zijn getrokken en voor onderzoek naar TU Delft gebracht. We gebruiken de kennis die we nu opdoen bij de beoordeling van andere, vergelijkbare bruggen in de stad die op termijn ook worden vernieuwd.

Timelapse renovatie van de Isa van Eeghenbrug over de Herengracht

Rode Loper

Project Vijzelstraat is onderdeel van de Rode Loper. Dit is de doorgaande route vanaf het Damrak, door de historische binnenstad, naar de Ferdinand Bolstraat, boven het tracé van de Noord/Zuidlijn. Door de toenemende drukte op deze route is het nodig dat we de straten opnieuw inrichten.

BRON: Gemeente Amsterdam

PROJECTINFORMATIE

Vervangen drie (monumentale) bruggen Vijzelstraat

Amsterdam

Een drukke winkelstraat die veiliger, ruimtelijker en overzichtelijker wordt. De Vijzelstraat in Amsterdam wordt compleet opnieuw ingericht. K_Dekker heeft in opdracht van Max Bögl in deze straat drie, waarvan twee monumentale bruggen (geheel of deels) vervangen, inclusief de restauratie werkzaamheden aan de monumentale onderdelen (metselwerk, natuursteen en smeedwerk). Twee daarvan zijn zelfs een Rijksmonument en dateren uit de 18e eeuw.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.