HOME | nieuws | _KLEINBOUW | Vlakke vloer wordt 3D-puzzel

Vlakke vloer wordt 3D-puzzel

Verbouwing bedrijfspand AAK te Zaandijk

Gepubliceerd op

Dat technisch niet heel spannende werkzaamheden de aannemer en de opdrachtgever toch goed op scherp kunnen zetten blijkt uit het project dat K_Dekker uitvoert bij AAK in Zaandijk. “Het bouwterrein doorkruist precies de aanrijroute van de eigen heftrucks en vrachtwagens. Ook spelen er hygiënische aspecten – wat nog eens extra wordt versterkt door de coronamaatregelen.”

AAK produceert plantaardige olie en vetten voor de voedingsindustrie. Op het hele bedrijfsterrein gelden dan ook altijd strenge hygiënemaatregelen. “Tel daarbij op de krappe bouwlocatie, de kruisende logistieke stromen voor ons bouwverkeer en de heftrucks van AAK en het drukke verkeer op de openbare weg voor het bedrijfsterrein en je hebt het al snel over een complexe 3D-puzzel”, vertelt Tim Duinmaijer, werkvoorbereider van K_Dekker. Vlak na de start van het werk werden bovendien de RIVM-maatregelen rondom corona van kracht. Dat vraagt nog meer oplettendheid van alle betrokkenen.

DE STEEG

Wat moet er precies gebeuren bij AAK? Het fabriekscomplex in Zaandijk bestaat uit verschillende kantoorgebouwen en productiehallen die in de loop der jaren met elkaar zijn verbonden. De Steeg is een overdekte tussendoorgang van ongeveer vijf meter breed waardoorheen heftrucks van AAK rijden met materialen. Vanuit De Steeg zijn verschillende ruimtes te bereiken. De stelconplaten waren her en der flink verzakt. “Die vloer moest eruit. Vervolgens wordt er geheid, brengen we wapening aan voor de fundering, storten een nieuwe betonvloer en brengen een vloeistofdichte afwerklaag aan.”

SMEEROLIE

AAK nam geen halve maatregelen en stelde voor de duur van het project een V&G-coördinator aan. “Die fungeert als smeerolie tussen alle partijen”, zegt Alex Tijmstra van AAK. “De bouwwerkzaamheden zijn precies in het hart van onze productieomgeving. We willen dat proces honderd procent kunnen waarborgen.”

De V&G-coördinator zit overal bovenop: de interne logistiek, de verkeersmaatregelen buiten het terrein, de vergunningen én nu de implementatie van de coronamaatregelen. Om het productieproces tijdens de bouwwerkzaamheden niet te verstoren wordt in de doorgang gefaseerd gewerkt, heeft K_Dekker stofschotten geplaatst en de tijdelijke rijroute voor de heftrucks ingericht. Bovendien is er continu overleg tussen alle betrokkenen.

ECHTE KNELPUNTEN

Dat K_Dekker zich al bij de aanbesteding realiseerde dat de echte knelpunten de rijroute en de logistiek rondom het productieproces waren, bleek volgens Alex Tijmstra ook uit hun oplossingsgerichte benadering en hun ideeën daarover. “Ons logistieke voorstel werd heel kritisch bekeken. Of we aan dit of dat wel gedacht hadden. En ze kwamen zelf met een beter werkbare, alternatieve route voor de heftruckchauffeurs. Die manier van werken, die focus op het voorkomen van problemen, is in mijn ogen wel typisch K_Dekker. Qua werkvoorbereiding en plan van aanpak sprongen ze er in de aanbestedingsfase ook echt bovenuit. Ze laten continue zien dat ze écht meedenken en dat ze daarin ook snel kunnen schakelen.”

De werkzaamheden bij AAK in Zaandijk zijn eind februari 2020 gestart. Naar verwachting is het werk deze zomer klaar.

Lees de laatste editie van Bouwbericht (klik)

PROJECTINFORMATIE

Verbouwing bedrijfspand AAK te Zaandijk

Zaandijk

Het bedrijfspand van oliefabrikant AAK wordt door K_Dekker verbouwd. Deze verbouwing bestaat uit het inpandig vervangen van de bestaande vloer (stelconplaten & gietasfalt) voor een nieuwe onderheide betonvloer, aanbrengen van nieuwe vloercoating (Ucrete) en het aanpassen, verplaatsen en vergoten van diverse constructieve doorgangen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.