HOME | nieuws | _INFRA | Vaar wel!

Vaar wel!

Vervangen steigers Grashaven

Gepubliceerd op

In de Grashaven in Hoorn vervangt K_Dekker alle oude houten steigers door nieuwe van gerecycled kunststof. Honderd procent circulair. De kunststoffen steigers gaan langer mee en vragen geen onderhoud. “Duurzaamheid én veiligheid lopen bij dit meerjarenproject continu in elkaar over. Qua techniek én qua manier van werken.”

Vanuit de Grashaven in Hoorn vaar je zo het Markermeer op. De staat van de steigers in de jachthaven vereist continue monitoring en klein en groot onderhoud. “Zeker wat de houten palen onder de steigers betreft. Het gedeelte boven water en vooral op de grenslaag water-lucht is zeer gevoelig voor houtrot en andere aantasting”, vertelt Kevin van der Veekens, projectcoördinator bij K_Dekker. De nieuwe steigers en de opzetstukken van de houten steigerpalen die K_Dekker monteert zijn gemaakt van KLP, een kunststof van gerecyclede flessendoppen en landbouwplastic. “KLP is duurzaam en sterk, vraagt geen onderhoud én heeft een CO2-footprint van minder dan nul.”

MEERJAREN

Het project in de Grashaven is een meerjarenplan. “We werken van november tot en met februari. De hoofdsteiger en een uitloopsteiger hebben we in 2018 al vervangen. Afgelopen seizoen hebben we vier zijsteigers van 78 meter lengte elk vernieuwd”, vertelt Kevin van der Veekens. Van de houten palen wordt twee meter afgezaagd en daarop komt een kunststof opzetter die voorkomt dat het hout in aanraking komt met de lucht. Op de eigen werf in Krabbendam fabriceert K_Dekker de kunststof steigers en transporteert ze vervolgens naar Hoorn.

ZEEBENEN

In de Grashaven regeert kraanmachinist Marco Metselaar. Vanaf een drijvend ponton haalt hij met zijn kraan de oude steigerdelen weg, trilt de palen uit het water met een gripper en plaatst ze na behandeling terug in het water. “Een heel precisiewerk. Collega’s zetten exact de lijnen daarvoor uit. Veiligheid staat daarbij voor ons allemaal voorop. In de kraan heb ik via camera’s 360 graden zicht op het werkgebied van mijn collega’s. Zij kunnen rustig doorwerken, ik weet precies waar ze zijn. En als het te hard waait, stopt het werk gewoon”, zegt Marco Metselaar. Want de aan elkaar gekoppelde pontons zijn met stutpalen weliswaar verankerd in de bodem van de haven, het blijft een drijvende en dus bewegende constructie. “Dat wiebelige went. Zeeziek word ik er niet van in elk geval!”

Lees de laatste editie van Bouwbericht (klik)

PROJECTINFORMATIE

Vervangen steigers Grashaven

Hoorn

Het vervangen van de steigers in de drukke jachthaven Grashaven in Hoorn is een project welke in fases uitgevoerd wordt. Het is het gevolg van een goede samenwerking met goed resultaat van eerdere projecten en voor de opdrachtgever een duurzame investering: kunststof steigers zijn onderhoudsarm en gaan veel langer mee.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.