HOME | nieuws | _INFRA | Bijzondere ontwikkelingen op de Zuidas

Bijzondere ontwikkelingen op de Zuidas

Amsterdam

Gepubliceerd op

Op de Amsterdamse Zuidas, een vooruitstrevende locatie op het gebied van wonen en werken, realiseerde K. Dekker bouw & infra de ondergrondse parkeergarage Ravel. Bijzonder is dat deze garage zich onder de velden van voetbalvereniging AFC bevindt. Hierdoor wordt er optimaal gebruikgemaakt van de beschikbare ruimte en is de garage volledig onttrokken aan het zicht. De bouw van deze nieuwe parkeergarage, met maar liefst 356 parkeerplekken, is op 1 januari 2017 gestart. December 2017 is het werk opgeleverd. Begin 2018 opende de slagboom zich voor de allereerste auto.

Parkeergarage onder het voetbalveld van AFC

“De garage is gebouwd ten behoeve van Cross Towers, Het sportpark heeft een eigen voetgangers entree”,  vertelt Dick Hendrikse, uitvoerder. Q- park is de exploitant. De bestaande, bovengrondse garage naast Cross Towers  moest wijken voor de bouw van de Zuidasdok. Onze planning was gezien alle ontwikkelingen op de Zuidas strak. Een garage onder een voetbalveld is uniek, maar je kunt je voorstellen dat het ook de nodige uitdagingen biedt: met name qua ruimtegebrek. Dat is altijd wel zo in een stedelijk gebied, maar nu was het echt tot op de kubieke meter passen en meten. We hebben er uiteindelijk voor gekozen het terrein in vier vlakken te verdelen en vlak voor vlak van Zuid naar Noord te werken. Door het plaatsen van tijdelijke damwanden hebben we 30.000m3 grond kunnen afgraven. Wat dat aangaat was het één grote puzzel. De betonnen vloer is met 584 ankers verankerd, zodat de vloer niet omhoog kan komen en op de vloer zijn prefab kolommen en wanden geplaatst.”

De afwatering van het veld

Hendrikse: “De afwatering van het veld was een aandachtspunt. Het dak hebben we gerealiseerd met prefab betonbalken, met daaroverheen kanaalplaten waar een druklaag beton overheen gestort is. Om het water goed te kunnen afvoeren ligt het dak onder afschot.

Blik op de toekomst

Deze garage is toegerust op 100 elektrische laders. Bovendien is de elektrische ruimte zo gebouwd dat deze is voorbereid op een nog grote transformator. Wij zijn heel trots op het eindresultaat. De opdrachtgever heeft niet bezuinigd op de afwerking, waardoor de garage er qua uitstraling goed uitziet. We hebben tijdens de bouw veel bekijks gehad van omstanders en kregen zelfs foto’s toegestuurd. Hiervan hebben we een compilatie gemaakt. Dit is wat je noemt een uniek project.”

BRON: INDUSTRIEBOUW mei 2019

Klik hier voor de PDF Versie uit het magazine: Parkeergarage Ravel te Amsterdam in Industriebouw mei 2019

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.