HOME | nieuws | _INFRA | Nieuwe kade voor historische Nieuwedammersluis in Amsterdam

Nieuwe kade voor historische Nieuwedammersluis in Amsterdam

Vervangen kademuren en beschoeiing Nieuwendammersluis

Gepubliceerd op

De nieuwendammersluis is een historische schutsluis in de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord. De sluis heeft houten puntdeuren en wordt nog met de hand bediend. De historische sluis verbindt het water van het IJ via Zijkanaal K met het polderwater achter de dijk.
De kademuren bij deze sluis en de nabij gelegen oeverbescherming zijn ernstig verzakt en toe aan restauratie. Een mooie, specifieke klus voor K_Dekker waarbij veel rekening wordt gehouden met de historie van de omgeving, waaronder de schutsluis en het naastgelegen rijksmonument café ’t Sluisje.
Het werk bestaat uit het vervangen van betonnen en hardhouten kadeconstructies. Voor de betonnen kadeconstructies komt nieuw metselwerk in kruisverband. Dit project is een grote logistieke uitdaging vanwege de zeer beperkte ruimte voor de bouwlocatie. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf het water om de krappe Nieuwendammerdijk te ontzien. In navolging van het sloopwerk van de oude kadeconstructies is afgelopen week gestart met het aanbrengen van het damwandscherm welke wordt opgenomen in de kadeconstructie. In november wordt het werk afgerond waarna de sluis weer toegankelijk is voor de pleziervaart.

PROJECTINFORMATIE

Vervangen kademuren en beschoeiing Nieuwendammersluis

Amsterdam

De Nieuwendammersluis is een historische schutsluis: een provinciaal monument. Bovendien gelegen in de krappe Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord. De focus lag bij dit project dan ook op de logistiek: al het werk gebeurde vanaf het water, net als de aan- en afvoer van bouwmaterialen.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.