HOME | projecten | Nieuwbouw IKC Overhoeks
PDF

Nieuwbouw IKC Overhoeks

Amsterdam-Noord

In opdracht van InNoord heeft K_Dekker de nieuwbouw  van Integraal Kindcentrum  IKC Overhoeks in Amsterdam-Noord gerealiseerd. De nieuwe IKC is ca. 3.800 m². Het gebouw biedt onder andere ruimte aan een basisschool met 20 klaslokalen en bijbehorende staffuncties, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang en een inpandige beweegbox (gymzaal) die buiten schooltijden ook door de buurtbewoners kan worden gebruikt.


Amsterdam-Noord 31 december 2020 5.000.000 - 10.000.000 Innoord

Nieuwbouw IKC Overhoeks

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Innoord
Architect Rudy Uytenhaak partners architecten
Opleverdatum 31 december 2020
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam-Noord

IKC staat voor Integraal Kindcentrum en is een voorziening waarin organisaties als onderwijs, kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en welzijnsactiviteiten voor kinderen (0-12 jaar) zijn samengevoegd.

Het gebruik door verschillende organisaties maakt dat het IKC een compact gestapeld gebouw is geworden, met een levendig hart verdeeld over de 4 bouwlagen. Een open cascadetrap verbindt hierin de verschillende onderdelen in de routing en vormt een plek waar sociale ontmoetingen tussen kinderen en leerkrachten kunnen plaatsvinden.

De gevel is opgebouwd uit ‘zwevende’ gevelbanden, die als een strik om het gebouw aan de Grasweg een formeler stedelijke gevel vormen. Aan de pleinzijde opent de gevel met de hoofdentree en wordt de verticale organisatie van de school zichtbaar. Tevens wordt hier het groene en duurzame karakter van de school duidelijk in de groen begroeide dakranden. Doorlopende glasstroken tussen de metselwerk gevelbanden zorgen voor ruim daglicht in de klaslokalen en maken dat er een duidelijk onderscheid ontstaat ten opzichte van de omliggende woongebouwen.

fotograaf: Pieter Kers | Beeld.nu