HOME | projecten | Vernieuwen van 164 opleggingen viaduct AEB
PDF

Vernieuwen van 164 opleggingen viaduct AEB

Amsterdam

164 opleggingen vernieuwd in slechts twee weekenden
Bij het Afval Energie Bedrijf Amsterdam (AEB) werkte K_Dekker B&I aan een bijzondere opdracht. Alle 164 opleggingen van de pijlers en 28 glijopleggingen t.p.v. de landhoofden moesten worden vernieuwd. Dit is het viaduct waarover vrachtwagens met huisvuil van de weegbrug naar de verbrandingsoven rijden. Ook is er veel betonherstel gedaan, aanstortingen gemaakt zijn er nieuwe voegovergangen aangebracht door Rowij- Bouwchemie. Ook zijn de oplegpunten op de pijlers compleet vernieuwd. Ondertussen bleef de verbrandingsoven in bedrijf. “Een uniek werk, nog nooit vertoond in Nederland.”


Amsterdam 22 december 2023 0 - 500.000 AEB Exploitatie b.v.

Vernieuwen van 164 opleggingen viaduct AEB

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever AEB Exploitatie b.v.
Opleverdatum 22 december 2023
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam

Uniek werk vergt uiterste van mensen
Om de monsterklus te kunnen klaren moest het complete viaduct door CT deBoer worden opgevijzeld, legt Alwin Geutjes van K_Dekker uit. “Wij hebben alle 164 betonnen opstortjes plus de rubbers prefab laten maken zodat we die er in twee weekenden tussen konden schuiven. Natuurlijk nadat we de oude eerst hadden verwijderd.”

Hoewel het echte werk eigenlijk zo gepiept was, kwam er organisatorisch het nodige bij kijken. Vooral omdat de vuilverbrandingsinstallatie al die tijd gewoon in bedrijf moest blijven. Geutjes: “Alles moest perfect op elkaar aansluiten. Een vertraging in de keten konden we ons niet veroorloven. Uiteindelijk liepen er twee weekenden lang wel 50 man op de bouwplaats.”

Volgens Geutjes is de klus uniek in zijn soort. “Zoiets is in Nederland nog nooit vertoond. Dat durf ik best te stellen.”

Het project bij AEB was niet alleen technisch uitdagend, ook op het gebied van veiligheid en werkprocessen kwam er het nodige bij kijken. Rico Drost, hoofd KAM (kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu) bij K_Dekker legt uit dat werken bij een industriële procesorganisatie zoals AEB bijzondere eigenschappen van de medewerkers vraagt. “Wij bouwers zijn gewend om projectmatig te werken en snel een oplossing te verzinnen als er zich een probleem voordoet. In een industriële omgeving kun je echter niet zomaar van het protocol afwijken. Dit werk vroeg dus veel van onze uitvoerders ter plaatse. Die hebben samen met hun ploeg echt dag en nacht doorgewerkt en de rust bewaard om het viaduct op een veilige manier te vernieuwen. Ik neem daar mijn petje voor af, want ik weet dat het soms moeilijk was. Voor ons als K_Dekker was dit project ook echt een leermoment dat nogmaals duidelijk maakt dat je van tevoren heel goed moet weten welke ploeg je op welk project kunt inzetten. Werken voor de industrie vraagt om een andere manier van denken. Procesmatig in plaats van projectmatig. Je kunt niet zomaar van het plan afwijken, iets dat in de bouw best vaak gebeurt. En dat vraagt om mensen die daarmee kunnen omgaan.”