HOME | projecten | _INFRA | Vier nieuwe bruggen natuurgebied Kalverpolder
PDF

Vier nieuwe bruggen natuurgebied Kalverpolder

Zaandijk

De wandelpaden in de waterrijke Kalverpolder bij Zaandijk, vlakbij de Zaanse Schans, kruisen tal van sloten en watergangen. K_Dekker gaat vier van die karakteristieke houten bruggen renoveren. Duurzaamheid staat daarbij voorop, niet alleen bij de keuze voor het materiaal, maar ook in de aanpak. K_Dekker gaat drie van de loopbruggen van het Laarzenpad of Schanszichtpad renoveren, waarbij de onder water gelegen brugpalen behouden blijven, en één brug compleet vervangen. Die laatste wordt een stuk verderop opnieuw opgetrokken om zo een nieuw deel van het natuurgebied te ontsluiten voor wandelaars en recreanten. De nieuwe bruggen worden op onze werf prefab gemaakt van kunststof: duurzaam en onderhoudsvrij.

 


Zaandijk 23 december 2022 0 - 500.000 Staatsbosheer
voor vervanging

Vier nieuwe bruggen natuurgebied Kalverpolder

Omzet 0 - 500.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Staatsbosheer
Architect Recreatie Noord-Holland
Opleverdatum 23 december 2022
Gerealiseerd
Locatie Zaandijk
Prefab: de natuur ontlasten

Het team van K_Dekker zet de kunststof bruggen in zijn geheel prefab in elkaar op de werf van K_Dekker in Krabbendam. Dat is niet alleen logistiek veel praktischer, deze aanpak belast de natuur ook veel minder. Bij het boren in en verzagen van de kunststof palen en liggers komen namelijk microplastics vrij die apart opgevangen moeten worden. Op de werf kan dat proces minutieus worden uitgevoerd. Daarnaast scheelt het ook veel onnodige transportbewegingen. Alleen voor de aflevering en montage hoeft er gereden te worden.

Werken vanaf het water

De verschillende elementen waaruit de vier bruggen worden opgebouwd, worden in ongeveer drie weken tijd in Krabbendam gemaakt. De huidige houten bruggen worden tot onder de waterlijn afgezaagd, al het rotte hout wordt afgevoerd. Met het nog bruikbare hout gaan vrijwilligers de hekken in het gebied herstellen – nog zo’n duurzaam element in dit project. Er gaat één brug per keer op transport naar de Kalverpolder; elke brug wordt ter plekke in ongeveer een week geplaatst. Het team van K_Dekker voert het werk daar uit vanaf het water, vanaf pontons waarop ook de kraan komt te staan.