HOME | projecten | _BOUW | Nieuwbouw ondergrondse parkeergarage Ravel
PDF

Nieuwbouw ondergrondse parkeergarage Ravel

Amsterdam

Om de beperkte ruimte in Amsterdam en in het bijzonder bij de Zuidas optimaal te benutten is het idee ontstaan om een parkeergarage te realiseren onder het voetbalveld van AFC. Behalve naar de bouw van de garage met veel oog voor duurzame ontwikkelingen zoals elektrische auto’s, ging ook veel aandacht uit naar de afwatering van het veld.


Amsterdam 21 december 2017 5.000.000 - 10.000.000 Castor Parking BV

Nieuwbouw ondergrondse parkeergarage Ravel

Omzet 5.000.000 - 10.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Castor Parking BV
Architect Sweco Nederland BV
Opleverdatum 21 december 2017
Gerealiseerd
Locatie Amsterdam

De garage onder het voetbalveld van AFC op sportpark ‘Goed Genoeg’ vlak langs de A10 bij de Zuidas is 83 bij 116 meter en biedt ruimte aan 365 auto’s. Met name de afwatering van het veld was een belangrijk punt.

Veel prefab

In totaal is 30.000 m3 grond uitgegraven. De betonnen vloer van de garage is in de grond verankerd met 584 ankers zodat de vloer niet omhoog kan komen. Op de gestorte vloer zijn prefab wanden en kolommen geplaatst. Het dak is gerealiseerd met prefab betonbalken met daaroverheen kanaalplaten. Daarover is een druklaag beton gestort. Het dak van de parkeergarage ligt onder afschot om het water af te kunnen voeren. In het bouwkundige gedeelte zijn de technische installaties, lift, trappenhuis, wc’s enzovoorts.

Een andere uitdaging bij dit project was de relatief gezien beperkte ruimte. Dat speelt eigenlijk altijd bij binnenstedelijke projecten, maar zeker bij een project van deze (kubieke) omvang.