HOME | projecten | Renovatie legeringsgebouwen marinekazerne Willemsoord
PDF

Renovatie legeringsgebouwen marinekazerne Willemsoord

Den Helder

De complete renovatie van de drie legeringsgebouwen op de marinekazerne Willemsoord in Den Helder was er een uit het boekje: de panden werden tot op casco gestript en opnieuw ingericht. Vrijwel alle installaties werden vervangen. Hoge prioriteit had het verbeteren van de brandveiligheid.


Den Helder 13 maart 2017 > 5.000.000 Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Renovatie legeringsgebouwen marinekazerne Willemsoord

Omzet > 5.000.000
Contractvorm Array
Opdrachtgever Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Architect Rijksvastgoedbedrijf
Opleverdatum 13 maart 2017
Gerealiseerd
Locatie Den Helder

De inrichting en de installaties van de drie legeringsgebouwen stamden nog uit de jaren tachtig. Hoog tijd voor een grondige renovatie. Niet alleen werd er groot onderhoud gepleegd aan het gebouw, ook is de complete inrichting aangepast met onder meer nieuwe systeemplafonds, vloerbedekking, tegelwerk, dek- en gietvloeren, schilderwerk, plinten, nieuwe binnendeuren, hang- en sluitwerk en nieuw sanitair. Het aantal personen per kamer is teruggebracht van vier naar maximaal twee.

Alle installaties nieuw

De elektrische installatie en de brandmeldings- en ontruimingsinstallatie zijn volledig vernieuwd, de W-installatie grotendeels. De brandveiligheid stond zeer hoog op de agenda. Alle installaties en doorvoeren zijn conform wet- en regelgeving brandwerend afgewerkt. Op de daken zijn nieuwe luchtbehandelingskasten en zonnecollectoren geplaatst. Verder zijn de technische ruimtes op het dak voorzien van nieuwe systeembekledingen en dakbedekking en van nieuwe boilers. Ook zijn er in de kamers nieuwe radiatoren geplaatst.

Slim & efficiënt

K_Dekker heeft dit project uitgevoerd, de coördinatie gedaan voor bouwkundige werken en de E&W-installaties gerealiseerd. De beperkt beschikbare tijd noodzaakte de werkvoorbereiders om heel slim en efficiënt te plannen. K_Dekker plande de renovatie van de drie gebouwen achter elkaar. De vakmensen konden na voltooiing van het werk in het eerste gebouw gelijk verder aan de slag in het volgende pand. Soms was er wel zestig tot zeventig man tegelijk aan het werk. Dankzij een strakke communicatie en een hele duidelijke afstemming over wie wat deed, en wanneer zaten de verschillende partijen elkaar geen moment in de weg.

Anders dan anders

De strakke timing vereiste ook een anders-dan-anders aanpak op brandveiligheid. Waar normaal gesproken wanden en schachten afgetimmerd worden met brandwerende stroken gips die vervolgens afgekit worden, is bij dit project gekozen voor het afspuiten met een dikke brandwerende verflaag. Niet alleen was dat veel sneller gerealiseerd, ook was de brandveiligheid daarna piekfijn in orde én was het ook nog eens voordeliger.