Dorpshuis met karakter

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Gepubliceerd op

Al tien jaar zat het plan in de pijplijn en na anderhalf jaar bouwen staat het er nu echt: het nieuwe dorpshuis met sporthal voor Zwanenburg. In meerdere opzichten een bijzonder project: de enorme betrokkenheid van het dorp, de soepele samenwerking tussen de mensen van K_Dekker, de gemeente Haarlemmermeer en haar vertegenwoordigers en niet in de laatste plaats het eigenzinnige ontwerp van het pand. “Je zult er geen haakse hoek in ontdekken.”

Geen enkele haakse hoek is misschien wat overdreven, maar wat uitvoerder Marcel Schouten van K_Dekker ermee wil zeggen: de bouw van het dorpshuis en de sporthal was bepaald geen doorsnee project. “Het was gewoonweg ingewikkeld. Echt van check, check, double check. Toch werd ik tegelijkertijd ook gegrepen door de mooie uitstraling ervan. Juist al die verschillende schuine daken, hoogtes en kozijnen door het hele pand heen geven het dorpshuis een heel eigenzinnig karakter.” Dat vonden ze in het dorp ook. Elke dag stonden er weer mensen te kijken hoe de bouw vorderde. Er was zelfs een speciale website opgetuigd die een fotoserie bijhield van begin tot eind. “Die betrokkenheid stimuleert enorm. Je weet voor wie je het doet”, zegt Marcel Schouten.

STEEDS AFSTEMMEN

Siebe Sjoerdsma is bouwkundig adviseur bij BBN. Hij was namens de opdrachtgever, gemeente Haarlemmermeer, betrokken bij de bouw. “Door de kapconstructie met de diversiteit aan hoeken, het gebruik van hout en staal in het ontwerp en de uitstraling als geheel is dit dorpshuis absoluut onderscheidend.” Duurzaamheid speelde bij de bouw ook een rol: dat zie je terug in de keuze voor FSC-hout en de montage van ruim 300 zonnepanelen. Bovendien is het pand helemaal gasloos en zijn er accu’s geplaatst om altijd stroom te hebben. “Toch kwam het bij dit project vooral aan op de flexibiliteit en het meedenken van zowel de bouwers als de gemeente. De complexiteit vereiste een soepele communicatie en een continue afstemming. Dat vergde soms veel inspanning, maar de gemeente, de gebruikers, K_Dekker en BBN zaten vaak op één lijn en dat praatte echt makkelijker”, zegt Siebe Sjoerdsma die ook met plezier terugkijkt op dit project.

IN HET HART

Het nieuwe dorpshuis ligt midden in het dorp, op een voormalig braakliggend stuk grond. Eerst heeft K_Dekker 4000 kuub drassige grond afgegraven en diezelfde hoeveelheid zand gestort om een stevige ondergrond te realiseren. Ook werden een paar sloten gedempt. In november 2018 ging de eerste paal in de grond, eind maart 2020 zijn het dorpshuis en de sporthal opgeleverd.

Voor het nieuwe dorpshuis wordt het komende jaar – na de verhuizing van de supermarkt – een nieuw dorpsplein aangelegd. “Het nieuwe dorpshuis ligt dan letterlijk in het hart van Zwanenburg.” De nieuwe keuken en bar in het dorpshuis worden voor een deel ingericht met apparaten uit het oude dorpshuis. Ook dat werd afgestemd met de bouwers; alles moest uiteraard wel passen en functioneren. “K_Dekker is aangetrokken voor het totale werk. En was dus ook eindverantwoordelijk voor de afwerking van het pand. Tot en met de aftimmering van de entree van de bar aan toe.”

Lees de laatste editie van Bouwbericht (klik)

 

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Zwanenburg

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg verenigt een aantal dorpse huizen onder een markant dak. K_Dekker heeft de nieuwbouw van het dorpshuis Hart van Zwanenburg, een multifunctioneel gebouw met onder meer sporthal, bibliotheek en bar gerealiseerd. Het dorpshuis is duurzaam gebouwd en is zeer energiezuinig.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Honderd procent schoon & veilig

Renovatie gebouw & terreininrichting Waternet Leiduin

Gepubliceerd op

Renoveren onder omstandigheden waarbij het in de eerste plaats draait om hygiëne, veiligheid en continuïteit van het productieproces en pas daarna om het bouwen: dan moet bij de aannemer absoluut de knop om. “Je moet op een compleet andere manier kijken naar mogelijke risico’s van doodgewone werkzaamheden.”

Dat Waternet geen enkele concessie doet aan de veiligheid, betrouwbaarheid én continuïteit van het productieproces op de drinkwaterproductielocaties die samen heel Amsterdam en omgeving van schoon drinkwater voorzien, is op zich geen verrassing. “De veiligheid op en om de locaties is cruciaal: we willen geen ongeoorloofde toegang van mensen. Iedereen in Nederland moet op ons product kunnen vertrouwen. We willen verder ook geen verontreinigingen via lucht, water of plaatselijke fauna. Stof, regen en vliegen of vogels mogen het waterzuiveringsproces niet verstoren”, legt Rinus Pelgrum van Waternet uit.

OP TWEE LOCATIES

Bij twee drinkwaterproductielocaties van Waternet voert K_Dekker de komende jaren grootschalige renovatiewerkzaamheden uit. “We vervangen bij een aantal gebouwen onder meer gevels, dakbedekking en dakisolatie en renoveren een aantal monumentale gebouwen van de zandfilters. Ook optimaliseren we waar nodig de terreininrichting. Doel van de grootschalige bouwkundige renovatie is om ervoor te zorgen dat er de komende dertig jaar geen grote onderhoudswerkzaamheden aan de gebouwen uitgevoerd moeten worden”, vertelt Jelmer van Woesik, bedrijfsleider bij K_Dekker.

Bij de demontage van de gevels komt stof vrij, zoveel is zeker. Hoe zorg je dat je dan toch kunt voldoen aan de strenge hygiënische eisen? Waternet en K_Dekker ontwikkelden gezamenlijk een plan van aanpak. Ze bouwden eerst een proefopstelling om aan te tonen dat de aanpak met tijdelijke wanden echt aan de eisen voldeed en wind- en waterdicht waren. Maar zulke omstandigheden vragen niet alleen om een technisch slim uitgedachte renovatie. Het is ook een must om transparant en helder te communiceren. “Waternet verwacht van álle betrokkenen, van timmerman tot aan leverancier, dat ze het grote plaatje zien en het belang van alle maatregelen onderschrijven. Elke dag weer”, zegt Rinus Pelgrum.

CONTINU OP CURSUS

Elke medewerker volgt verplicht een cursus hygiënisch werken. “Er is een duidelijk protocol met hoe te werken, materiaal schoon te maken en te desinfecteren, hoe de bouwplaats ingericht moet zijn en wat je moet doen als er toch iets misgaat”, vertelt Rinus Pelgrum. Zeker dat laatste is cruciaal: niet melden van een fout kan gigantische gevolgen hebben voor de drinkwaterproductie. Waternet heeft een fulltime hygiënetoezichthouder aangesteld, en ook namens K_Dekker controleert een verantwoordelijke periodiek of de hygiënemaatregelen goed worden nageleefd en waar het mogelijk beter kan. “Het is een continu leerproces, een kwestie van voortdurend de vinger aan de pols houden. En daarin werken Waternet en K_Dekker nu goed samen. Veel toezicht is nodig, absoluut, maar heel veel gaat ook gewoon goed”, zegt Rinus Pelgrum.

De renovatiewerkzaamheden op een locatie zijn al gestart in oktober 2019, medio 2020 begint K_Dekker met de renovatie van het gebouw en de nieuwe terreininrichting op de andere Waternetlocatie – met de voorbereidende werkzaamheden is daar wel al een begin gemaakt.

OOK IN KATWIJK

Voor drinkwaterproductiebedrijf Dunea in Katwijk gaat K_Dekker een nieuwe spoelwaterinstallatie bouwen; een uitbreiding van de bestaande installatie. Tegelijkertijd wordt het monumentale filtergebouw in ere hersteld en wordt er een nieuwe spoelwaterinstallatie aangebracht in een zogenaamde doos-in-doosconstructie. “Ook hier geldt dat de drinkwaterproductie geen hinder mag ondervinden van het werk en dat er dus volgens strenge hygiënemaatregelen gewerkt wordt”, vertelt Jelmer van Woesik. De jarenlange ervaring van K_Dekker met vergelijkbare projecten kan ook bij dit project toegepast worden. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Sportieve start na de herfstvakantie voor de kinderen van het Vossius Gymnasium Amsterdam

Nieuwbouw ondergrondse gymzaal Vossius Gymnasium Amsterdam

Gepubliceerd op

Vorige week konden de kinderen van het Vossius Gymnasium eindelijk de nieuwe ondergrondse gymzaal betreden! K_Dekker realiseerde in opdracht van HEVO B.V. een nieuwe ondergrondse gymzaal, welke vlak voor de herfstvakantie is opgeleverd.

De gymzaal bevindt zich 9 meter onder het maaiveld en is van alle gebruikersgemakken voorzien. De zaal is op te splitsen in 2 delen, waardoor er twee klassen tegelijk gebruik kunnen maken van de zaal. Ook het realiseren van de kleedruimten en de serre behoorden tot de opdracht. De serre heeft een mooie uitstraling gekregen door het bijzondere metselwerk.  Speciaal aan deze opdracht was de beperkte ruimte die beschikbaar was door de rijks monumentale status van het pand en het in bedrijf blijven van de school.

Aanvullend aan deze opdracht voert K_Dekker onderhoudsrenovatie werkzaamheden aan het bestaande pand. Deze opdracht bestaat uit het herindelen van de bestaande voormalige gymzalen naar een kantine en werkruimtes, het herstellen van brandschade en het creëren van BINAS lokalen, verbouwen van de kelder tot een inpandige fietsenstalling, het afbouwen van de serre, het plaatsen van een inpandige lift en het aanpassen van het trappenhuis.

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw ondergrondse gymzaal Vossius Gymnasium Amsterdam

Amsterdam

Onder het bestaande schoolplein en direct naast het bestaande schoolgebouw van het Vossius Gymnasium in Amsterdam heeft K_Dekker een ondergrondse gymzaal gerealiseerd. Ook bouwde het team een nieuwe (casco) serre. Extra uitdaging was de rijksmonumentale status van het schoolgebouw uit 1930.

 

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dorpshuis met zigzag-dak, het dak van het jaar 2019

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Gepubliceerd op

Bron: Artikel Roofs: Dak dorpshuis Zwanenburg – dak van het jaar 2019

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg kun je met recht heel bijzonder noemen. Het zigzaggende dak is niet alleen fraai, maar ook functioneel. De licht tot steil hellende zadelkappen houden de bezoekers droog en warm, laten daglicht toe en zetten zonlicht om in elektriciteit. Mede vanwege de locatie, vlakbij Schiphol, werd gekozen voor een kerosine-resistente FPO dakbedekking.

De gemeente Haarlemmermeer, waartoe Zwanenburg behoort, wilde een nieuwe ontmoetingsplek creëren voor jong en oud met faciliteiten voor sport, cultuur en ontspanning. Heren 5 architecten kreeg de opdracht voor het ontwerp van het dorpshuis, dat ligt tussen een winkelplein en een park met water. Alle gebruiksruimten van het nieuwe Hart van Zwanenburg zijn zichtbaar vanuit de centrale ontvangstruimte met bar. Vanuit deze ‘binnenstraat’ met toegangen
aan de plein- en parkzijde kun je onder meer de sporthal, de bibliotheek en de biljartzaal betreden.

ESTHETIEK
De veelhoekige plattegrond en de gevarieerde dakvorm geven het dorpshuis een speels uiterlijk. Met het dak wordt verwezen naar de traditionele kapvormen uit Zwanenburg. De elf geschakelde zadelkappen van de multifunctionele accommodatie hebben verschillende hellingshoeken, van 35° tot 67°. De nokken liggen parallel in oost-westrichting en variëren in hoogte. Ter plaatse van de sporthal en de tribune reiken de zadelkappen iets hoger dan boven de andere
ruimtes, vanwege de benodigde vrije hoogte om te sporten. Aan de pleinzijde krijgt een kap een grote tekst in een afwijkende kleur: DORPSHUIS. Met de tekst wordt verwezen naar de grote boerenschuren in de Haarlemmermeerpolder, die zijn voorzien van daken met patronen of namen.

TECHNIEK
Het dak van de sporthal heeft een stalen draagconstructie met raatliggers in de nokken en goten. Daarop bevindt zich een pakket met geprofileerde staalplaten, PE folie, 142 mm PIR isolatie, 1,5 mm FPO membraan en decoratieve FPO profielen van 35 mm breed en 25 mm hoog. De combinatie van de lichtgrijze kleur en de decoratieve elementen geeft het dak een ‘zink met felsnaden’-look. Hendrikx Daksystemen kreeg de opdracht voor de uitvoering, mede vanwege de meer dan 25 jaar ervaring met het toegepaste FPO systeem: Sarnafil TS77-15. Het dakdekkersbedrijf werkt met vier man tegelijk op het dak. In totaal wordt ongeveer
3.450 m2 bedekking aangebracht: FPO met een inlage van polyestervezel en glasvezelversterking. Die inlage draagt bij aan de treksterkte en verplaatst de windbelasting naar de mechanische bevestigingen die in het dakvlak verankerd zitten. De dakbedekking wordt aan dakankers gelast met behulp van magnetische inductie. De met kunststof omhulde metalen ankers zijn aan de bovenzijde voorzien van een FPO laag. Die laag versmelt met de dakbedekking door de inductie. De decoratieve profielen worden daarna op de dakbedekking gelast.

DUURZAAMHEID
Het dorpshuis wordt met mens- en milieuvriendelijke materialen gebouwd. Gelamineerde houten spanten, die in het zicht blijven, ondersteunen het dak. De gevels die grenzen aan het park krijgen houten bekleding en de gevels aan het plein metselwerk. Aan de verblijfsruimtes, waaronder de sporthal, stelde de opdrachtgever hoge akoestische eisen. De nagalmtijd is straks korter dan de NOC-NCF eisen. De daken worden akoestisch uitgevoerd. In de cannelures van de geperforeerde geprofileerde stalen dakplaten komt geluiddempende minerale wol. Mede omdat de FPO dakbedekking chemisch resistent is tegen kerosine, koos de opdrachtgever daarvoor. Bij oplevering wordt tien jaar garantie gegeven op product en verwerking. De dakbedekking heeft een verwachte levensduur
van meer dan 40 jaar. De dakdekker adviseert om minimaal twee keer per jaar de goten schoon te maken ter voorkoming van verstopping in de afvoeren, ook omdat er veel loofbomen rondom het gebouw staan. Het zeer goed geïsoleerde dak met een Rc van 6,0 W/m2K wordt voor ongeveer de helft voorzien van zonnepanelen, wat het gebouw zelfvoorzienend maakt. De opgewekte elektriciteit wordt teruggeleverd aan het net of direct gebruikt. Bijvoorbeeld voor het koelen of verwarmen van de vloeren met behulp van een warmtepomp. De zonnepanelen komen op de zuidelijke zijden van de dakkappen.

VEILIGHEID
Sarnafil dakbedekking wordt meestal aangebracht op platte tot licht hellende daken. In Zwanenburg zijn de daken niet alleen steil, tot 67°, maar ook hoog, tot 10 meter. De steile daken maken het gebruik van een lasautomaat onmogelijk. Alle verbindingen tussen de stroken dakbedekking worden handmatig gelast, wat extra mankracht vergt. Om veilig en efficiënt te werken gebruiken dakdekkers  speciale, op maat gemaakte ladders. Die ladders zijn voorzien  van aangelaste beugels met rolvoorziening, waardoor het dakvlak goed bewerkt kan worden zonder schade te veroorzaken of te vallen. Voor alle werkzaamheden
boven de eigen lengte van een dakdekker gebruiken zij de speciale ladders. Voor het veilig betreden van het dak staan rondom steigers, die waar nodig voorzien zijn van vangnetten. Bij een verwachte weerverwachting boven de 30° Celsius hanteren de dakdekkers een tropenrooster. De werkperiode is dan vervroegd naar 6.00 tot 14.00 uur. Daarnaast wijst de bedrijfsleider de vakmensen erop om extra te drinken.

SAMENWERKING
Veel bouwmateriaal en materieel wordt omhoog getransporteerd met een torenkraan. Het dakje van de toren wordt geheel op maaiveldniveau geprefabriceerd en naar boven gehesen. Vanwege de beperkte bereikbaarheid van de toren viel de beslissing daarop. Deze prefab kap bestaat uit een stalen frame en het dakpakket. Uiteraard vindt deze operatie plaats in overleg met de aannemer die de kraanplanning maakt. De complexiteit en de steilheid van de daken maakte het inschatten van het aantal benodigde werkuren lastig voor de calculatie-afdeling van het dakdekkersbedrijf. Om een zo goed mogelijke inschatting te maken
is een 3D BIM model gebruikt.

• OPDRACHTGEVER: GEMEENTE HAARLEMMERMEER
• ARCHITECT: HEREN 5 ARCHITECTEN, AMSTERDAM
• BOUWMANAGEMENT: BBN, HOUTEN
• BOUWFYSICA: ALCEDO, HOLTEN
• CONSTRUCTEUR: PIETERS BOUWTECHNIEK, HAARLEM
• AANNEMER: K_DEKKER BOUW EN INFRA, WARMENHUIZEN
• DAKDEKKER: HD DAKSYSTEMEN, SOMEREN
• FPO DAKBEDEKKING: SIKA, UTRECHT

PROJECTINFORMATIE

Nieuwbouw dorpshuis Hart van Zwanenburg

Zwanenburg

Het nieuwe dorpshuis van Zwanenburg verenigt een aantal dorpse huizen onder een markant dak. K_Dekker heeft de nieuwbouw van het dorpshuis Hart van Zwanenburg, een multifunctioneel gebouw met onder meer sporthal, bibliotheek en bar gerealiseerd. Het dorpshuis is duurzaam gebouwd en is zeer energiezuinig.

NIEUWSBRIEF

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.