Een wedstrijdje duurzaam en slim
Als het ergens gonst van de bouwactiviteiten en nieuwe initiatieven dan is het wel in Amsterdam Noord. De gemeente gaat daar mee met de groei van de stad door compleet nieuwe wijken uit de grond te st...
Lees verder
In Amsterdam Noord heeft K_Dekker een duurzame en hoogwaardige sporthal gerealiseerd met maar liefst vier zalen en een inpandige fietsenstalling. Dankzij het bijzondere metselwerk op de gevel is Sporthal Elzenhagen een echte eyecatcher. Verder heeft het gebouw zonnepanelen, regenwateropvang voor hergebruik en de eerste de eerste glazen wedstrijd sportvloer van Nederland met LED belijning. Zo kan de vloer worden aangepast aan de sport die wordt gespeeld, een innovatieve primeur! Met een strak plan van aanpak waren de belangen van de gemeente, de omwonenden én de toekomstige beheerder gewaarborgd.
De totale oppervlakte van de nieuwe sporthal is 4508 vierkante meter, verdeeld over drie bouwlagen, waarvan een deel ondergronds. Sporthal Elzenhagen ligt tussen een nieuwe atletiekbaan en een bestaande woonwijk. Ook komt na oplevering van de sporthal de nieuwe middelbare school Technasium op het terrein. De gevel van de sporthal is uitgevoerd in baksteen – Amsterdamse School – en gaat qua uitstraling dan ook mooi op in de omgeving. Bovendien staan in het metselwerk de drie Andreaskruizen – het karakteristieke logo van de stad Amsterdam – en een aantal sporters afgebeeld. Daglicht komt binnen door hoog geplaatste horizontale raamstroken.
Duurzaamheid was een sleutelbegrip bij Sporthal Elzenhagen. K_Dekker heeft daar op meerdere manieren op ingespeeld. Zo is voor de HSB-elementen gebruikgemaakt van cellulose-isolatie (papier en karton) en is er in de volle breedte van het project gewerkt met materialen die een minimale impact hebben op het milieu. Doel is om de MPG-score (Milieuprestatie Gebouwen) onder de door Amsterdam gestelde bovengrens van € 0,70 per vierkante meter bruto vloeroppervlak te houden.
De bouw van de sporthal gebeurde in vier fases. In de omgeving werden tegelijkertijd ook andere projecten gerealiseerd. Zo kwam er ook een nieuwe basisschool en een middelbare school. Grenzend aan de projectlocatie is bovendien een woonwijk. Om te zorgen dat omwonenden tijdens de realisatie zo min mogelijk hinder ondervonden, had K_Dekker een strak plan van aanpak opgesteld met concrete maatregelen op gebied van bereikbaarheid en logistiek, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.
Zo werkte het projectteam onder meer met een just-in-time leveringssysteem voor materialen en prefab installatiedelen. Voor en tijdens het project informeerde het bouwteam de buurt via bewonersbrieven en informatieborden in meerdere talen. K_Dekker werkt al sinds 2012 volgens de gedragscode van de Stichting Bewuste Bouwers. Medewerkers beschikken over concrete handvatten om bewust, met oog voor de omgeving, milieu en veiligheid met minder hinder te werken.
Eenmaal opgeleverd moet de sporthal ook circulair kunnen worden onderhouden door het gemeentelijk vastgoedbedrijf. In een gedetailleerd BIM uitvoeringsplan zijn alle eisen en specificaties opgenomen. Dat betekent concreet dat het team van K_Dekker BIM volledig heeft verweven in zijn werkmethode, waarbij alle verschillende disciplines vanuit één integraal ontwerp werken. Zo zijn de bouwers altijd in control: op onvoorziene vertragingen, afwijkingen of scopewijzigingen kunnen ze direct reageren. Bovendien verloopt dankzij BIM de overdracht van de sporthal aan de gemeente straks heel soepel – alle specificaties en knowhow over het gebouw zijn vastgelegd in één helder overzicht.
Als het ergens gonst van de bouwactiviteiten en nieuwe initiatieven dan is het wel in Amsterdam Noord. De gemeente gaat daar mee met de groei van de stad door compleet nieuwe wijken uit de grond te st...
Lees verder
Een feestelijk moment in Amsterdam dinsdagmiddag. Wethouder Simone Kukenheim (Sport) van Gemeente Amsterdam en algemeen directeur Ron Oudeman hebben symbolisch de eerste paal geslagen voor de hy...
Lees verder
Meer projecten met deze kenmerken.