HOME | projecten | Nieuwbouw was- en zandvulgebouw GVB
PDF

Nieuwbouw was- en zandvulgebouw GVB

Amstelveen

In de Legmeerpolder – tussen Amstelveen en Uithoorn – realiseert het GVB een nieuw rangeerterrein voor trams van de Amstelveenlijn die in 2024 doorgetrokken wordt naar Uithoorn en de Amstellijn gaat heten. K_Dekker bouwt het was- en zandvulgebouw op het terrein.


Amstelveen 01 augustus 2023 1.500.000 - 5.000.000 GVB Activa B.V.

Nieuwbouw was- en zandvulgebouw GVB

Omzet 1.500.000 - 5.000.000
Contractvorm UAV
Opdrachtgever GVB Activa B.V.
Architect Movares adviseurs & ingenieurs
Opleverdatum 01 augustus 2023
In realisatie
Locatie Amstelveen

In het was- en zandvulgebouw gebeurt precies wat de naam doet vermoeden: de trams worden er gewassen en gevuld met zand. Dat laatste is zodat de trambestuurder bij het remmen wat zand tussen wiel en rails kan laten vallen als antislip, wat de remcapaciteit van de trams verbetert.

Het was- en zandvulgebouw bestaat uit twee hallen die over het spoor heen staan, met langs de zijkant nog een zogenaamde facilitaire strook waarin kantoren, technische ruimtes en verblijfruimtes komen voor de trambestuurders. Het geheel is een staalconstructie met stalen dak- en wandbekleding, voorzien van lichtstraten en een op maat gemaakte aluminium afwerking aan de voor- en achterzijde. De wanden zijn een doos-in-doos-constructie: ook de binnenkant van de hal wordt volledig afgewerkt met stalen bekleding. Verder komen er zowel voor als achter vliesgevels met vouwdeuren.

Zodra Dura Vermeer de werkzaamheden op het maaiveld – het leidingwerk in de vloer, de betonnen vloer en de spoorrails – heeft afgerond gaat het team van K_Dekker aan de slag. Omdat het volledige plan in BIM 3D is uitgewerkt, verwacht het team een zo kort mogelijke bouwtijd. Belangrijk, want zodra de bovenleiding onder spanning wordt gezet, mag de aannemer om veiligheidsredenen niet meer boven drie meter werken en dat moment wil K_Dekker voor zijn. Mogelijk dat dan alleen nog wat laatste zaken moeten gebeuren, zoals schilderwerk aan de facilitaire ruimtes, maar dat kan ook dan veilig uitgevoerd worden.

De werkzaamheden starten eind oktober 2022; de definitieve oplevering staat gepland voor augustus 2023.